Helyi hírek 2022. október 1. 13:00

Egy éjszakára bárki kutató lehetett a Móra Ferenc Gimnáziumban

Képgaléria
Egy éjszakára bárki kutató lehetett a Móra Ferenc Gimnáziumban
Látványos kísérletekkel, logikai játékokkal, szárazjeges foglalkozásokkal és régészeti érdekességekkel várták az érdeklődőket szeptember 30-án, a Móra Ferenc Gimnáziumban. A Kutatók Éjszakán az iskola tanulói és tanárai segítettek eligazodni a tudomány útvesztőiben, sőt, olyan híres tudósok is megelevenedtek, mint Marie Curie, a radioaktivitás kutatója és Alan Turing, az Enigma kódfeltörője.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

Kiváló családi program évről-évre a Kutatók Éjszakája, amelyen minden korosztály megismerkedhet a különböző tudományterületekkel és a tudományos kutatás új eredményeivel. A gimnázium földszinti termeiben az iskola diákjai mutattak be egyszerű, de érdekes kémiai és fizikai kísérleteket. A fizikaszertár legérdekesebb darabjait és ezek modern párjait is megtekinthették a látogatók, sőt, az iskola diákjai nemcsak elmagyarázták működésüket, hanem be is mutatták. Nagy népszerűségnek örvendtek a látványos szárazjeges kísérletek, amelyekkel a szilárd szén-dioxid tulajdonságait szemléltették.

A biológia iránt érdeklődők testünk csodáit is megismerhették, így például a csontozatot, a belső szerveket és egy mikroszkóp segítségével az emberi sejteket. Az is kiderült, hogy életünk során átlagosan 60 kg bőr hámlik le rólunk, és hogy a testben lévő 100.000 kilométernyi ér elég lenne ahhoz, hogy a Földet 2,5-szer körbe tekerjük.

Az iskola Tudós Klubjának tagjai idén is híres kutatók bőrébe bújtak, így a látogatók Dian Fossey etológussal, a gorillák védelmezőjével, Marie Curie fizikussal, a radioaktivitás kutatójával, Alan Turing matematikussal, az Enigma kódfeltörőjével és Dorothy Hopkins biofizikussal is találkozhattak.

A logikai szobában a gondolkodásé volt a főszerep. A látogatók különböző logikai feladványokat, társasjátékokat próbálhattak ki, például a közismert Rubik kockát, sőt, a legügyesebbek az ördöglakatok rejtélyét is megfejthették.

Az iskola volt tanítványa, Szabóné Lantos Andrea, a Kalocsai Viski Károly Múzeum főmúzeológusa a régészet rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket az apostagi rotunda feltárásáról szóló előadásában.

Számos érdekességet tartogatott kicsiknek és nagyoknak egyaránt az őrző-védő kutyák gyakorlati bemutatója, csakúgy, mint a sötétedés utáni látványos kémiai kísérletek. Az est zárórendezvényén a gimnázium tanulói mindent megmutattak, ami fénylik, durran, ég vagy szikrázik.

G. E.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!