Kultúra 2022. október 2. 17:00

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla. A Nemzet Művésze címmel kitüntetet Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész-zeneszerzőt ma hajnalban, nyolcvanévesen érte a halál. Fő művét, A Tudás Fája című egész estés misztériumjátékot még be tudta fejezni.

Borítókép: Hungarian Jazz Federation – Magyar Jazz Szövetség

Ma hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla – jelentette be közösségi oldalán a Magyar Jazz Szövetség. Mint írták, a nemzet művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar jazz ikonikus alakjának személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség.

Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született Budapesten. Édesapja buzdítására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme idővel a dzsessz felé fordult. Az 1960-as évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. Mint az életútjából kiderül, az LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét. Zenészpartnerei közt egyebek mellett ott találhatjuk Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát is.

1972-től a Rákfogó, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként Szakcsi Lakatos Bélának fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében, érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a dzsessz ötvözése felé is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott, Piros karaván című művét 1975-ben mutatták be, amelyet az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett.

Életműve elismeréseként 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, majd 2006-ban Prima díj elismerésben részesült. Szakcsi Lakatos Béla elhivatottan kutatta a lehetőséget, hogy az eddig elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremtsen.

Alig két hete mutatták be a Szakcsi Lakatos Béla élete fő művének számító A Tudás Fája című misztériumjátékot. „Pusztulás vagy élet?” – ezt a kérdést veti fel a Szakcsi Lakatos Béla–Bolyki György szerzőpáros által írt, 116 perces darab, amelynek lemezét a Budapest Music Centerben mutatták be. Az öt év alatt elkészült monumentális művet Szakcsi Lakatos Béla élete fő művének tartotta – írta cikkében a Magyar Hírlap.

Kövessen minket a Facebookon is!