Egészségügy 2022. október 6. 19:00

Betűbölcsi – Esély az egészséges élethez

Képgaléria
Betűbölcsi – Esély az egészséges élethez
Esély az egészséges élethez címmel adott hasznos tanácsokat dr. Bátoriné Csenki Krisztina DSGM szakgyógytornász. Az október 4-i Betűbölcsit a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában tartották. A meghívott vendég részletesen elmagyarázta a résztvevőknek a mozgásfejlődés lépéseit, azok élettani, értelmi hatásait az óvodai, iskolai teljesítmények esetében.

– Ha az egyedi fejlődés menete jó a gyermeknek, akkor az teljesen elfogadható, mint normális mozgásfejlődés. Attól függetlenül, hogy a másik baba három héttel korábban kezd el kúszni, vagy forogni. Ami a legfontosabb, hogy érintse azokat a mozgásfejlődési lépéseket, amik soron következnek – a hívta fel a figyelmet a szakember.

Krisztina a továbbiakban részletesen elmagyarázta a teendőket, ha úgy érzi a szülő, hogy nem az optimális ütemben történnek az események. – Ha azt tapasztaljuk, hogy a kisgyermeknek nem összerendezett a mozgása, akkor érdemes egy gyógypedagógust felkeresni még óvodás korban. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a mozgásfejlődés kihat a későbbi viselkedési, magatartási, kognitív képességekre. Ez utóbbi az érzékelést, az észlelést, a figyelmet, az emlékezést, a képzeletet, illetve a gondolkodást megismerő folyamatokat foglalja magába. Ezek hiányában a gyermek nem tud majd az iskolában olyan mértékben teljesíteni, ahogyan a fejlesztés hatására képes lenne. Ekkor már kevés magában a szorgalom, mindenképpen kell a szaksegítség.

Ezen felül szó esett a látás, az érzékelés fejlődéséről, fejlesztéséről is. Krisztina azt tanácsolta az anyukáknak, hogy a babák legelső játékai könnyen megfogható, kicsi súlyúak legyenek és semmiképpen sem a nagyon villogó, zenélő fajtákból válasszunk. Ennek az az oka, hogy a csecsemők látása eleinte nagyon korlátozott és a zenélő játékok megterhelik az érzékszerveiket, idegrendszerüket. Arról nem beszélve, hogy a nehéz játékkal megüthetik magukat. Majd kitért a helyes testtartásra is, ezen belül az altatás, fektetés pozíciójára. Elmondta, hogy tudja, hogy sok szülő idegenkedik a hason történő altatástól, viszont a babának ez egy olyan testhelyzet, ami fejlesztő hatással bír. Ha valaki aggódik miatta, akkor a nappali órákban érdemes így letenni a babát, amikor megoldott az állandó ráfigyelés. Ezt kiegészítette azzal, amikor már egyedül képesek ülni, igyekezzünk rászoktatni a helyes testtartásra. A közös játékok során inkább mi is üljünk le a földre, hogy ne kelljen a kisdednek felfelé nézve a nyakizmait megerőltetni.

V. B.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!