Helyi hírek 2022. október 5. 17:00

A MagánZoo sztori

Képgaléria
A MagánZoo sztori
Az állatok világnapja alkalmából október 4-én városunkban vendégeskedett Tóth Tibor, a felsőlajosi MagánZoo: Magántulajdonú Állat- és Szabadidőpark tulajdonosa. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott összejövetelre rengetegen voltak kíváncsiak, akik megismerték az első magánállatpark létrehozásának okait és körülményeit.

Borítókép és további fotó: Fantoly Márton és V. B. 

Abonyi Szilvia, az intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy 1931 óta ünnepeljük az állatok világnapját. Firenzében tartottak egy környezetvédelmi konferenciát, ahol Assisi Szent Ferenc halálának napját, vagyis október 4-ét jelölték ki az állatok iránti tisztelgés dátumának. Assisi Szent Ferenc már a 13. század elején azt hirdette, hogy minden, ami körülvesz bennünket, legyen az élő vagy élettelen, meg kell becsülnünk.

Tóth Tibor eredetileg grafikus végzettséggel rendelkezik. Körülbelül harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, hogy létre szeretne hozni egy olyan parkot, ahol a látogatók közelebbről megismerhetik az állatokat és élőhelyük különlegességét. Kinézett Abonyban egy hét hektárnyi területet, ahol el tudta képzelni az álmát. Mint mondta, nem sok pénze volt, de a kapcsolatai révén abban reménykedett, hogy megnyithatja Magyarország első magánparkját. Eleinte a bürokrácia és a lakosok ellenvetése gátat szabott ennek, majd sok utánajárás és megbeszélés után kinyithattak Abonyban. A család részéről nagyon sok lemondással járt a park üzemeltetése, de Tibor elhivatottsága és türelme sikerre vitte az azóta Felsőlajosra átköltöztetett szabadidőparkot. Az első lakók szürkemarhák, lovak, szamarak, különféle madarak, őzek voltak, valamint egy Tóth Gyula nevű kecske is csatlakozott a csapathoz. Az első két évben a gyerekek ingyen mehettek be, lovagolhattak, simogathatták az állatokat. Rendezvényeket, majálisokat szerveztek, így egyre többen megismerték az egyedi helyszínt. Tibor gyermekkori álma az volt, hogy majd kézzel felnevel egy oroszlánt, amire 2007-ig várnia kellett…

Ennek előzményeként, még 2005-ben felkereste az ország állatkertjeit, ahol megvásárolható oroszlánpár iránt érdeklődött. A nyíregyházi állatkertből megérkezett egy akkorra már kilenchónapos oroszlánpár, azonban az első vemhesség nem sikerült jól. Néhány hónappal később, 2007. június 23-án megszületett az alig 800 grammos Mungo, akit Tibor még a kereskedelmi televízókban is bemutatott. A kis Mungo élete sem indult zökkenőmentesen, mivel világrajöttét követően nagyon beteg, lázas lett.


Tibor egy ceglédi állatorvoshoz vitte el, aki lemondott a csöppségről. Ebbe Tibor nem akart belenyugodni és a kétóránként adott infúzióval próbálta életben tartani a kis oroszlánt. A törődésnek meglett az eredménye, hiszen azóta is, – habár öregesen – gondtalan életet él a nagymacska. A következő említésre méltó beköltöző, egy aprócska víziló, Buborék volt, aki ma már egy csehországi állatkertben él. Az évek során gazdagodott a park szibériai és bengáli fehér tigrisekkel, patásokkal, ragadozókkal, madarakkal és még sok érdekes állattal.

Tibor évekkel ezelőtt írt egy könyvet MagánZoo sztori: Álmom, szenvedélyem, életem címmel, amit a könyvtár rendezvényén néhány résztvevő meg is nyert.

V. B.
         
                          

Kövessen minket a Facebookon is!