Helyi hírek 2022. október 5. 12:00

Pályaorientációs nap a Józsefben

Képgaléria
Pályaorientációs nap a Józsefben
Interaktív foglalkozásokkal, játékos feladatokkal és előadásokkal mutatkoztak be a félegyházi középfokú közoktatási intézmények szeptember 30-án a Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskolában. A többéves hagyománnyal bíró rendezvénnyel mintegy 170 diák pályaválasztását igyekeztek elősegíteni.

– A mai világban kevés olyan 14 éves fiatal van, aki pontosan tudja, mit akar, hogy mivel szeretne később foglalkozni. A pályaorientációs nap célja, hogy a diákok megismerjék a félegyházi középiskolákat, hogy rálátást kapjanak az igen széles képzési kínálatra – fogalmazott Dinnyés-Kis Zsuzsanna intézményvezető. Kiemelte: a programba nemcsak a végzős évfolyamot, hanem már az 5. osztályosokat is bevonják, így a diákoknak 8. osztályos korukra lesz egyfajta elképzelése. A fiatalok az élmények mellé tájékoztató kiadványokat is kapnak, amelyeket a szülőkkel együtt újra átnézhetnek. – Tapasztalataink alapján egyre kevesebben mennek gimnáziumba és egyre többen választják azokat az iskolákat ahol érettségit és szakmát is szerezhetnek. Ezek az intézmények a jó tanulmányi eredményt ösztöndíjjal jutalmazzák, ami szintén motiválja a diákokat – tette hozzá.

A forgószínpadszerűen lebonyolított pályaorientációs napon a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum, a Móra Ferenc Gimnázium és a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium mutatkozott be.

– Legelőször egy készségek és kompetenciák fejlesztését kiemelten kezelő MTMI (matematikai – természettudományos – műszaki – informatikai) pályázat részeként szerveztük meg a programot. Korábban vállalkozókat, szakmai képviselőket és szülőket is bevontunk a megvalósításba. Az idei tanév az első év, amikor kifejezetten csak a középiskolák mutatkoztak be széleskörű pályaválasztási kínálatukkal – mondták el Csollár Géza és Varga-Pécsi Diána pedagógusok, a pályaorientációs nap szervezői. Kiemelték: a programban nemcsak tájékoztató előadások, hanem sport- és rendvédelmi bemutatók, valamint interaktív foglalkozások is szerepeltek. A tanulók kipróbálhatták többek között a kalácsfonást, a robotok programozását, a csecsemőápolást, az asztalosipari, ruhavarrási tevékenységeket, a hegesztést szimulátoron, a marcipánrózsák formázását, sőt, 3D-s nyomtatóval kulcstartót is készíthettek.

A pályaorientációs nap legnagyobb hozadéka, hogy a diákok élményszerűen betekinthettek a félegyházi középiskolák szakmai kínálatába. Ezt a hagyományt az iskola továbbra is szeretné folytatni.

G. E.

                

Kövessen minket a Facebookon is!