Helyi hírek 2022. október 7. 16:30

A gyógygombák egészségtani hatásai

Képgaléria
A gyógygombák egészségtani hatásai
A gyógygombák, mint a ganoderma, a shiitake, a süngomba és a gyapjas tintagomba jótékony egészségügyi hatásairól hallhattak hasznos tudnivalókat a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, október 6-án. Gyöngyösi Sándor fülöpjakabi biogazda, a biogomba-termesztő képekkel illusztrálva mesélt az általuk is termesztett gombák felhasználási módjairól, a testünkre gyakorolt igazolt hasznairól.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

Az előadó bevezetőjében kitért a bio és az öko fogalmak meghatározására. Megtudtuk, hogy mind a kettő tulajdonképpen ugyanazt jelenti. Ezek nagyon szigorú ellenőrzés alatt álló élelmiszerek, amiknek előállítási, termesztési folyamatait folyamatosan felügyelik, laboranalitikával tesztelik. Csak azok a termékek kaphatják meg ezt a minősítést, amik átmennek ezen a vizsgálaton. Felsorolta, hogy a köles, a zab, a kukorica, a csicsóka és a lucerna cellulóztartalma hozzájárul a gombatermés minőségéhez. Érdekességként elmondta, hogy a gombák nemcsak annyiból állnak, amennyit mi a föld fölött látunk, hanem a felszín alatt akár több négyzetkilométernyi micélum, vagyis a gombafonalak rendszere húzódik. Ehhez kapcsolódva emelte ki, hogy a biotermékek létjogosultsága elengedhetetlen. Ugyanis, hiába nem kezeli valaki a zöldséget, gyümölcsöt kémiai szerekkel, a föld mélyében található, felhalmozódott káros anyagok belejutnak az élelmiszerbe.

Sándor elmondta, hogy a gombák egyes országokban, mint gyógyszeralapanyag is jelen vannak. Például Japánban a Lentinan nevezetű orvosságot, amit a shiitake gombából vonnak ki, már évekkel ezelőtt törzskönyvezte a gyógyszerészeti hatóság. Ezt leginkább a rákos megbetegedések kezelése közbeni mellékhatások mérséklésére használják, illetve vizsgálatokkal alátámasztották, hogy lelassíthatja a sejtburjánzást. A ganoderma gomba szárított őrleménye megemeli a vér oxigénszintjét, ami kedvezően hat a szervek vérellátottságára. Ez a férfiak merevedési gondjaira és a sportolók teljesítménynövelésére kifejezetten előnyös. A gyapjas tintagomba, mint a nevében is benne van, tintaanyagot tartalmaz. Régen ezt a kódexek írására használták fenyőgyantával keverve. Húgyúti és emésztési panaszok esetén bevethető a kezelés folyamatába. Végezetül a süngombáról esett szó, ami az idegrendszerre, a gyomor működésére, a bélrendszerre gyakorol hatást. Mint tudomást szereztünk róla, az előadó maga is ezt használja az évtizedek óta fennálló refluxos tünetek csillapítására.

V. B.

            

Kövessen minket a Facebookon is!