Helyi hírek 2022. október 9. 08:00

A megye fejlesztési lehetőségeiről és közbiztonságáról tanácskoztak Félegyházán

Képgaléria
A megye fejlesztési lehetőségeiről és közbiztonságáról tanácskoztak Félegyházán
Kiskunfélegyházán tartották soron következő ülésüket Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületének polgármesterei, október 7-én. A tanácskozáson a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna által várható fejlesztési lehetőségeket, a jelenlegi és jövőbeli pályázatokat, valamint a megye közbiztonságának helyzetét járták körbe a településvezetők.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

Csányi József
, Kiskunfélegyháza polgármestere köszöntőjében elmondta: a negyedévente megrendezett értekezleten a települések jövőjét tudják együtt meghatározni. – Az elmúlt időszakban olyan történések zajlottak körülöttünk, amelyek újabb és újabb kihívások elé állították a településeket. A koronavírus-járványt követően azt gondoltuk, hogy nyugodtabb időszak következik, de szembesülni kellett azzal, hogy a rosszul kezelt brüsszeli politika hatására olyan energiaválság ütötte fel a fejét, amelyet nagyon nehéz kezelni. Többek között ezért is gyűltünk ma össze, hogy ezeket a problémákat felvessük, iránymutatást kapjunk és, hogy a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket egyeztessük – fogalmazott.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetben rendkívül fontos a pontos tájékozottság, hogy a településvezetőknek minél több információja legyen a kormányzati intézkedésekről, forrásszerzési lehetőségekről, jogszabályi változásokról. Hozzátette: a közeljövőben egy rendkívüli polgármesteri ülést is tartanak, ahol a településvezetők konkrét kérdéseire is választ kapnak.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: várhatóan 2023 februárjában mind az RRF, mind a Kohéziós Alapok kiírásai megjelennek. A 2021 óta felhalmozódó forrásokat úgy kell elkölteni, hogy hasznos legyen a településeknek, az ott működő gazdaságoknak, egyházaknak és az ott élő polgároknak. Erre kell felkészülni az önkormányzatoknak és összegyűjteni a fejlesztési elképzeléseket. Hangsúlyozta: az a cél, hogy ne gazdasági pólusokat hozzanak létre, hanem a régióból minden település részesüljön a forrásokból. Hozzátette: az elkövetkező időszakban – többek között – gazdaság-, iparterület- és vállalatfejlesztési terveket, energiafüggőséget csökkentő fejlesztéseket, víz- és tájgazdálkodási, valamint megújuló energiafelhasználására irányuló projekteket várnak az önkormányzatoktól.

Dávid Károly rendőrségi főtanácsos, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány az elmúlt évek tendenciáit ismertette a bűnügy, közterület, közlekedésbiztonság és határhelyzet kapcsán. Elmondta: a bűncselekmények száma folyamatosan csökkent 2010 óta. Félegyháza nyomozási eredményessége 2021-ben 87% feletti, felderítési eredményessége 74% feletti volt. Hozzátette: országos átlag felett teljesített a megye a kiemelten kezelt bűncselekmények tekintetében. A közterületi jelenlét kapcsán arról beszélt, hogy a legfőbb szövetségeseik a polgárőrök, akikkel már négy éve szoros együttműködésben dolgoznak. A közlekedésbiztonság témakörére rátérve kitért arra is, hogy a személyi sérüléses közúti balesetek számában is folyamatos csökkenés tapasztalható, a közlekedési bűncselekmények jelentős részét pedig az ittasan okozott közlekedési balesetek adják. 2020-ban például 18 személy halálát okozta ittas vezetés.

A határhelyzet kapcsán hangsúlyozta: nagy erőt vesz el a kapitányságtól a határszakaszokra nehezedő migrációs nyomás. A megyéhez tartozó több mint 112 kilométer hosszú szakaszon közúti, vasúti és légi határátkelőhely is található. Statisztikai adatok alapján arról is beszélt, hogy a jogellenes cselekmények számában 2015-ben volt a csúcs, utána enyhe csökkenést tapasztaltak, de 2018 óta újra emelkedés figyelhető meg. Idén már mintegy 28 ezer jogellenes határátlépés történt, jelenleg napi 150-200 személyt kísérnek vissza a határon Szerbiába. Kiemelte: a rendőrség munkáját nemcsak drónkezelők, hanem több mint 50 határvadász is segíti. A kapitányság tervei kapcsán elmondta: a már megnyert bizalom és az elért biztonság megőrzése a cél, valamint a hatékony és eredményes fellépés a szabálysértőkkel és a határátlépőkkel szemben.


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Bács-Kiskun megyei eseményeiről beszélt. Ő is hangsúlyozta a települések közötti kölcsönös párbeszéd fontosságát a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben.

Az értekezlet végén Lezsák Sándor és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés képviselője, választókerületi kabinetfőnök válaszolt a polgármesterek kérdéseire.
                
G. E. 
             

Kövessen minket a Facebookon is!