Kultúra 2022. október 8. 17:55

Az év olvasóit is köszöntötték a könyvtárban

Képgaléria
Az év olvasóit is köszöntötték a könyvtárban
Az Év Olvasója cím díjazottjait és a Petőfi-vers illusztrációs pályázat nyerteseit köszöntötték október 8-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok kiskunfélegyházi eseményeinek zárórendezvényén az is kiderült ki az Év Olvasócsaládja, Könyvtári segítője és Betűbölcsise.

Az eseményen Abonyi Szilvia, a félegyházi könyvtár igazgatója elmondta: az Informatikai és Könyvtári szövetség immár 17. alkalommal hívta életre az Országos Könyvtári Napok programsorozatot, amelyhez a Petőfi Sándor Városi Könyvtár hosszú évek óta csatlakozik. A rendezvény célja, az érdeklődés felkeltése a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai iránt. A projektnek minden évben sajátos tematikát adnak a szervezők, idén az esély, egyenlőség, könyvtár, témaköreit jelölték meg.

Emlékeztetett: a könyvtár heti programjain előtérbe kerültek az állatok esélyei, ugyanis október 4-én, kedden a Zöld könyvtári esték sorozat vendége a Felsőlajosi Állat- és Szabadidőpark vezetője, Tóth Tibor volt, aki az állatkert történetéről és mindennapjairól beszélt. E témakörhöz kapcsolódott az október 7-ei kutyaterápiás foglalkozás is, ahol Kleics Julianna terápiás kutyafelvezetőtől és két kutyusától tanulhattak az érdeklődők. Szerdán, október 5-én esélyt adtak a veszteségeiket feldolgozni kívánóknak, október 8-án pedig a családok számára kínáltak kikapcsolódási lehetőséget. Az egészség témakör kapcsán, a baba-mama klub vendége volt dr. Bátoriné Csenki Krisztina, Dévény-módszert alkalmazó szakgyógytornász, aki hasznos információkkal szolgált a résztvevőknek. Szintén az egészség témaköréhez csatlakozott a könyvtár csütörtök esti programja, amikor is a biogombák világába kalauzolta az érdeklődőket Gyöngyösi Sándor biogazda. Hozzátette: a megbocsátás hete alkalmából egész héten elengedték az olvasók késedelmi díjait, valamint kedvezményes beiratkozásra is lehetőséget kínáltak.

Elismerték az olvasók hűségét

Az intézményben hagyomány, hogy minden év októberében a könyvtári napokon adják át az Év Olvasója díjakat. A félegyházi könyvtár immár 13 éve indította útjára azt a kezdeményezést, amellyel megbecsülésüket fejezik ki mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vettek a könyvtár mindennapi életében és azoknak, akik évek óta hűséges látogatók.

2022-ben az Év Könyvtári Segítője-díjat Városi Nikoletta és dr. Tarjányi József vehette át. Nikoletta a véletlennek köszönhetően vállalt a könyvtárban önkéntes munkát. Elmondása szerint kikapcsolódásnak érzi az itt töltött órákat. Dr. Tarjányi József a népszerű Félegyházáról indultak helytörténeti beszélgetés-sorozat és a „Láng van szívemben” Petőfi-előadások állandó házigazdája. Utazásairól is mindig szívesen számol be a Földrajzi szabadegyetemi sorozaton, ahol legutóbb zambiai élményeit osztotta meg a helyi közönséggel.

Az Év Olvasócsaládja a Fütyű család lett. Az édesanya, Mészáros Beatrix már több mint 20 éve a könyvtár szorgalmas látogatója. Két kisfia, Milos és Marcell már másféléves koruk óta a könyvtár tagjai, de nemcsak a gyerekek, hanem az anyuka is gyakran kölcsönöz. A gyermekirodalom mellett érdeklődési körei a pszichológia, a gyermeknevelés és a kézműves ötletek. A könyvek mellett a dvd-k is nagy sikert aratnak a család körében.

Az Év Betűbölcsise Szólya Botond lett, aki édesanyjával nagy örömmel jár mindig a foglalkozásokra Petőfiszállásról.

Idén 2 gyermek is volt, akik 43-43 könyvet kölcsönöztek ki, kiérdemelve ezzel az Év Gyermekolvasója-díjat. Az egyik díjazott Sipos Máté, aki 2,5 éves kora óta beiratkozott olvasó. Nagyon szereti a Gyermekkönyvtárat, eleinte a Bogyó és Babóca és a Maszat könyveket kölcsönözte, mostanában viszont állatos és igazi fiús könyveket visz. A másik Év Gyermekolvasója-díjat Solymosi Botond nyerte, aki már egyéves kora óta rendszeres látogatója a könyvtárnak. Szereti a Bogyó és Babóca, az Anna és Peti, valamint a Boribon könyveket, de érdeklik még a Thomas-os könyvek, valamint az építkezésről, természetről szóló kiadványok is.

2022-ben az Év Olvasója Orsós Nóra lett, aki édesanyával együtt iratkozott be a könyvtárba. Kedvencei az állatos témájú könyvek, sőt, dvd-ket is sokat kölcsönöz. A felnőtt olvasók közül az idei évben ő kölcsönzött a legtöbbet, szám szerint 182 dokumentumot.

Díjazták a rajzpályázat résztvevőit is

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár – a Petőfi 200 évforduló jegyében – a Móra Ferenc Közművelődési Egyesülettel illusztrációs pályázatot hirdetett az alsó tagozatos diákok részére. A kiírást nemcsak a helyi általános iskolák, hanem Petőfiszállás általános iskolájának is elküldték, hiszen Petőfi nevét viselik – erről már Kállainé Vereb Mária nyugalmazott könyvtárigazgató, az egyesület ügyvezető elnöke számolt be. Hozzátette: a szeptember 23-i határidőre 5 helyi általános iskolából és Petőfiszállásról összesen 22 pályamű érkezett.

A pályázaton I. helyezést ért el Balogh Cintia, a Platán iskola tanulója, Petőfi Sándor: Feltámadott a tenger című versének illusztrációjával. II. helyezett lett Szunyi Szonja Lara a Platán iskolából, aki Petőfi Sándor: Szeptember végén című művét örökítette meg. III. helyezést ért el Nagyapáti Janka, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákja Petőfi Sándor: Arany Lacinak című költeményének illusztrálásával. Különdíjban részesült Berényi Katica és Berényi Mátyás, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Áltanos Iskola tanulói, Karsai Fanni, a Dózsa György Általános Iskola diákja és Piroska Jázmin, a Darvas Általános Iskola tanulója.

A rendezvényen közreműködött Varga Katica énekes, aki gitárkísérettel adta elő Petőfi Sándor megzenésített verseit.

G. E.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!