Helyi hírek 2022. október 15. 16:00

Nem minden alkalmas tüzelőnek, 300 ezer forint is lehet a büntetés

Nem minden alkalmas tüzelőnek, 300 ezer forint is lehet a büntetés
Ne fűtsünk szeméttel vagy nedves fával – erre figyelmeztet a katasztrófavédelem. A nem megfelelő tüzelő nemcsak káros, hanem a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.

Borítókép: Jelena83 – Getty Images

Idén szeptember végéig naponta átlagosan húsz lakástűz keletkezett Magyarországon, a fűtési szezonban ez a szám azonban csaknem negyedével szokott nőni: naponta átlagosan 24 lakás gyullad ki, idén szeptember végéig csaknem 5600 lakástűz volt Magyarországon. 443 ember megsérült, 58 emberen már nem lehetett segíteni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint ennek az az oka, hogy télen több időt töltünk otthon, többet főzünk, többet világítunk és többet fűtünk – írta meg az Infostart.

De az sem mindegy, hogy utóbbit mivel tesszük. Mukics Dániel az InfoRádióban kiemelte: az, hogy valami ég, nem jelenti azt automatikusan, hogy az alkalmas is tüzelőnek. „Mindenkit arra kérek, hogy lehetőség szerint olyan anyaggal fűtsön, amire a kályháját megtervezték” – tette hozzá a szóvivő, arra is felhívva a figyelmet, hogy a jogszabály alapján szeméttel fűteni tilos! Ez alól az egyetlen kivétel a fekete-fehér újságpapírral való begyújtás.

A jogszabály szerint Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos. Az otthoni tüzelőberendezésekben kizárólag a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésekben vásárolható tüzelőanyagokat, valamint saját háztartásban keletkezett kezeletlen faanyagot és papírt lehet elégetni. Minden más elégetése súlyosan egészségkárosító, és 300 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.

Ami a kezelt (rétegelt, lakozott, festett, de akár nedves) fával történő fűtést illeti, jelezte: nemcsak az a baj, hogy ezeknek kisebb a fűtőértékük, de magas szállópor-koncentrációval járnak és még tönkre is teszik mind a fűtőeszközt, mind pedig a kéményt. Mukics Dániel hozzátette, ha valahol szeméttel fűtenek, akkor két hét alatt annyi kátrány és korom rakódik le a kémény belső falára, mint másnál egy teljes fűtési szezon, vagyis fél év alatt – ha jó minőségű tűzifával fűt.

Sokan ehhez képest a kéményellenőrzést sem veszik elég komolyan, pedig a magánszemélyeknek a szolgáltatás továbbra is ingyenes. Emlékeztetett, míg a társasházakba automatikusan megy a kéményseprő, addig a családi házakhoz 2018 óta nem, hanem időpontot kell egyeztetni. A szakember szerint érdemes minél hamarabb időpontot foglalni a gázkéményeknél kétévenkénti, szilárd kéményeknél évenkénti kötelező kéményellenőrzésre. A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy szakemberrel leellenőriztetjük a fűtőeszközt, kéményseprővel pedig a kéményt – mondta.

Hibás, esetleg szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. A tűzoltókat szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, kilencen pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!