Helyi hírek 2022. október 13. 08:00

Félegyháziak Aradon

Félegyháziak Aradon
Arad magyarsága – a helyi RMDSZ és a Kölcsey Egyesület szervezésében – idén (is) lélekemelő, grandiózus „össznemzeti” programmal várta a nagyközönséget a nemzeti gyásznapon, október 6-án.

A délután négytől kezdődő programsorozatban két helyszínen volt megemlékezés és koszorúzás, az egyik a váraljai Obeliszknél, amely jelenleg a 13 közül 11 tábornok végső nyughelyének síremléke is, illetve a vértanúk tiszteletére emelt Szabadságszobornál. Tiszteletükre szentmisét – bizonyos mértékig ökomenikus jelleggel – az emlékükhöz szorosan kötődő belvárosi minorita nagytemplomban tartottak, főcelebráns és szónok a testvérváros, Pécs katolikus megyéspüspöke volt.



Ezt látványos felvonulás követte a templomtól a Szabadság-szoborig, a menet élén helyi valamint erdélyi és külhoni közéleti és egyházi méltóságok haladtak. A besötétedésig elnyúló ünnepségen igen hatásos látványt nyújtott az aradi magyar főgimnázium diákjainak nagyon jól szervezett fáklyás felvonulása, és fokozta a felemelő hangulatot a pesti színész, Nemcsák Károly által elszavalt Vass Albert-költemény.

A rendezvénysorozat politikai súlyát mutatja, hogy a helyi magyar és nem magyar hivatalosságokon kívül többek között olyan neves, közismert politikusok mondtak beszédet, mint a magyar miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt és Kelemen Hunor, akinek ugyanez a funkciója a román kormányban, valamint a romániai magyar nagykövet és a főkonzul. Grandiózus voltára utal, hogy több mint száz (!) belföldi és külhoni delegáció koszorúzott, ezek közül soknak a vezetője az illető település polgármestere volt.

Félegyházát az idősebb generáció nyolc tagja képviselte, a helyi nyugdíjas egyesület nevében Szurmikné Sándor Emma, a kossuthosok nyugdíjas klubjának vezetője és Piroska Katalin egyesületi tag koszorúzott.



A félegyháziak programja egyébként ezúttal nem csak az október hatodiki rendezvényeken való részvételből állott. Itt tartózkodásukat most hosszabb időre tervezték, mint más alkalommal, így lett lehetőség arra, hogy közösen az aradi nyugdíjasokkal, akikkel évek óta szerveznek közös programokat, eljussanak – többek között – az idén májusban megnyitott (pontosabban újranyitott) aradi képtárba, amelyben az alkotások java része magyar képzőművészeti anyag, ennek reprezentatívabb darabjait a budapesti Országos Szépművészeti Múzeum helyezett letétbe ide 1913-ban. Ezek – többek között Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Than Mór, Orlay Petrich Soma alkotásai – azóta itt vannak.



A kiállítás leglátványosabb és egyúttal legmegrendítőbb darabja Feszty Árpád grandiózus (15 méter hosszú, 4 méter magas) alkotása, a Krisztus temetése című három festményből álló Triptichon, amelyet 60 évi rejtőzködés, majd mintegy hat évi restaurálás és a kiállításához kapcsolódó huzavona után sikerült ismét közkinccsé tenni. A monumentális műalkotás megtekintését csak ajánlani tudjuk a félegyháziaknak, de izgalmas „történetével” is érdemes megismerkedni, és igazi műélvezet a képtár egész anyagának megtekintése.

Az egynapos aradi látogatás maradandó élményt nyújtott minden résztvevőnek, köszönet érte a kiskunfélegyházi városvezetésnek az aradi látogatáshoz szükséges jármű biztosításáért, a Piroska családnak, az aradi nyugdíjas „segítőknek”, Gulyás Ferencnek, Erdélyi Istvánnak, de elsősorban Szurmikné Sándor Emmának, aki ezt az utat megszervezte.

Kossuthosok Klubja

                   

Kövessen minket a Facebookon is!