Helyi hírek 2022. október 13. 15:00

155 éve tartották városunkban az első Petőfi-ünnepséget

155 éve tartották városunkban az első Petőfi-ünnepséget
155 évvel ezelőtt, 1867. október 13-án tartották városunkban az első Petőfi-ünnepséget. Ekkor avatták fel az 1861-ben elkészített emléktáblát a Petőfi Sándor Emlékház homlokzatán. A tábla Gerenday Antal budapesti műhelyében készült. Ennek érdekes történetéről Samu Csilla, a Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa mesélt.

Borítókép: Miklya Attila

– Reményi Ede az 1848/49-es események alatt Görgey és Klapka hegedűse volt, ami miatt emigrálni kényszerült. Ez idő alatt páratlan zenei karriert futott be Amerikában és Európában. 1860-ban amnesztiát kapott és hazatért. Országjáró hangversenykörutat szervezett, amelynek bevételeit egy Budapesten felállítandó Petőfi-szoborra gyűjtötte. E körút egyik állomása Félegyháza volt, 1860. november 18-án. Az itt összegyűlt pénzt nem a szoborra, hanem városunkban egy emléktábla elkészítésére ajánlotta fel. A tábla 1861-ben készült el Pesten Gerenday Antal műhelyében, majd leszállították Félegyházára, s Boczonádi Szabó Sándor őrizte azt, míg lehetőség nyílt a tábla felavatására.


Fotó: Seres Attila

A táblát a költő tisztelői a kiegyezés után, Reményi Ede javaslatára az 1867. október 13-án megtartott első országos Petőfi-ünnepségen leplezték le. Az országos Petőfi-ünnepség és az emléktábla felavató műsorának egyik fő szervezője, a Petőfi-kutatás elindítója, Pásztor Ferenc volt. Az emlékházra kerülő emléktábla leleplezési ünnepélyének emelésére, 1867-ben, a félegyházán működő Társalgó Egylet készíttetett egy Petőfi-mellszobrot a kor híres művészével, Kugler Pál Ferenccel. A gipszből készült mellszobor a tábla alatt kapott helyet. A Boczonádi Szabó-féle ház homlokzatára helyezett márványtábla hirdeti: „Itt töltötte gyermekéveit Petőfi Sándor. Állították a költő tisztelői 1861-ben.”  Reményi Ede javaslatára a ház előtti utcarészt Petőfi-térnek nevezték el.


Fotó: Seres Attila

Az 1848-as forradalomra és a költő életének jeles évfordulóira emlékezve e ház lett a későbbiekben a félegyházi Petőfi-kultusz egyik színhelye, itt tartják ünnepségeiket a helyi tisztelők.

A témához kapcsolódó könyvek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár állományában is megtalálhatók:

Balogh Ödön: A Petőfi-emléktábla, 1867–1967

Emlékirat Petőfi Sándor emléktáblájának 1867-dik évi október hó 13-ikán Félegyházán történt leleplezési ünnepélyéről (szerkesztette Pásztor Ferenc)

Kőfalviné Ónodi Márta: A kiskunfélegyházi Petőfi-emléktábla felállításáról

Mezősi Károly: Az első országos Petőfi-ünnepség

Urbán Miklósné: Nevezetes épületek, szobrok, emléktáblák, emlékművek, egyéb építmények Kiskunfélegyházán

V. B.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek