Helyi hírek 2022. október 14. 15:00

Az energikus energetikus

Képgaléria
Az energikus energetikus
Dr. Tóth Máté LL.M., PhD közgazdász, ügyvéd, energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja volt a vendége az október 13-i Félegyházáról indultak előadás-sorozatnak. Máté közvetlen stílusa sok érdeklődőt vonzott, akiket lenyűgözött a szakember tanulási vággyal teli élete. Jelenleg három egyetemen tanít, rendszeresen publikál szaklapokban, előadásokat tart és nem utolsó sorban közérthető módon, kendőzetlenül nyilatkozik szakmai állásfoglalásáról.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár programján dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja, lokálpatrióta kérdezte a szakembert félegyházi gyökereiről, gyerekkori emlékeiről.

– Sok élménnyel teli, boldog gyermekkorom volt. A nagyszüleim szerves részét képezték az életemnek, akiktől megannyi tudást szereztem. Az egykori Bajcsy óvodába jártam, ahol nagyon jól éreztem magam. Négy évet töltöttem itt. 1990-ben kezdtem az általános iskolai tanulmányaimat a Dózsa György Általános Iskolában. Nagyon korán megtanultam olvasni, vágytam a tudásra. Minden szombaton ellátogattam a Dóczi Antikváriumba, ahonnan soha sem tértem haza üres kézzel. Leginkább a történelem tanaiban szerettem elmerülni. A sport is szerves részét képezte az életemnek, de csak, mint közösségi élmény. Mivel jó tanuló voltam, felvételt nyertem a Móra Ferenc Gimnázium hatosztályos tanrendű osztályába, ahol nagyon jó csapatunk volt. A kiváló pedagógusaink meghatározták a tudásunk alapját. A történelem mellett a nyelvek elsajátítása is megfogott, bár nem tartom magam jó nyelvérzékkel megáldottnak. Inkább a szorgalom dominált.

Elég eleven fiú voltam, az üveges már személyesen ismert, mivel rendszeresen áldozatul esett egy-egy ablak a focizásainknak. A középiskola végén részt vettem az OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) történelem tantárgyból, aminek köszönhetően nem kellett érettségiznem belőle, illetve a bölcsész szakra is felvételi nélkül bejutottam. Ennek ellenére nem ezt a vonalat választottam, hanem Budapesten, az ELTE jogi szakán végeztem. Emellett a társadalomtudományok is foglalkoztattak. Úgy gondolom, hogy ez a szakirány szerves része a mindennapi életünknek. Reflektál a környezetünkben tapasztalható eseményekre. Nagyon kíváncsi természet vagyok, szerettem volna minél több tudást magamba szívni. A jogi diploma megszerzése után a brno-i Masarykova Uiverzita-n végeztem, ezt követte a bostoni Suffolk University-n LL.M (Master of Low) fokozatot szereztem. A gazdaságtudományi doktori (PhD) fokozatot a SZIE Doctoral School of Regional and Business Administration Sciences doktori iskola angol nyelvű, SzEEDSM Doctoral Program in Business Administration Sciences programján kaptam meg.

– Ennyire szerteágazó életpályával a háta mögött miért pont az energiajoggal foglalkozik? – tette fel a kérdést az este moderátora.

– Az energiajoggal véletlenül, egy állás kapcsán találkoztam, de úgy gondolom, hogy az energiaszabályozás szerves részét képezi a mindennapi életünknek. Ez tulajdonképpen társadalmi szükséglet. A büntetőjog nem vonzott. Társadalmi szerepvállalásommal szeretném közérthetőbbé és fontosabbá tenni az emberek számára az energiaválság kapcsán kialakult nézeteimet.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!