Helyi hírek 2022. október 14. 17:00

Őszi pályaorientációs nap volt a Mezgében

Képgaléria
Őszi pályaorientációs nap volt a Mezgében
Pályaorientációs programot szervezett a nyolcadikosok számára a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az október 14-ére szervezett iskolabejárást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, a Foglalkozások Hete eseménysorozat részeként tartották meg.

Az esemény középpontjában három szakma: gazda – állattenyésztő, növénytermesztő, lovász, pék-cukrász és a hentes és húskészítmény-készítő népszerűsítése állt. A környező településekről kilenc általános iskolából körülbelül 200 diák jelentkezett a rendezvényre. A részletekről Kiss-Feketéné Bodor Barbara szakmai igazgatóhelyettes beszélt.

– A gazdaképzés népszerűsítésének helyszíne elsősorban az iskola tangazdasága volt, de az intézményben megszervezett programok között is akadtak a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiataloknak interaktív feladatok. A tangazdaságban szakoktatói idegenvezetéssel kísért állatbemutatón vehettek részt a diákok. Megismerhették a különböző őshonos állatfajtákat, azok tartásának, takarmányozásának jellemzőit. Az állatokkal kapcsolatos napi teendők (etetés, almozási munkálatok) ellátásában is részt vehettek lelkes jelentkezők. A bemutató után sokan kipróbálták a lovaglást vagy a kevésbé vállalkozó szelleműek kocsikázhattak egy kicsit. Bemutatták a mezőgazdasági munkaközösség oktatóinak segítségével a tangazdaság magtárát és takarmánykeverőjét, ahol a szakoktatók iránymutatásával a diákok önállóan előkészíthetik az etetéshez szükséges tápot. Az állatok etetésével és takarmányozásával kapcsolatos ismereteiket is bővítették az előadások során. Pluszfeladatként az iskolában az előzőleg megismert állatfajtákról készült 3D óriáspuzzle-t rakhatták ki a gyerekek. Csapatmunkában, lelkesen dolgozva néhány perc alatt helyére kerültek a kirakó darabjai. Nagy népszerűségnek örvendett a fotóparavánnal való fényképeszkedés, ahol vicces fotók készültek.

Az élelmiszeripari képzéseink közül a hentes és húskészítmény-készítő képzés népszerűsítésére az iskola tantermeiben került sor. Olyan programokat állítottunk össze a fiataloknak, ahol ők maguk is bekapcsolódhattak a feladatokba. Az iskolánk egyik tantermében a hentesképzés bemutatása után a kolbásztöltés műveletét ismerhették meg a diákok, ahol a húsipari termékgyártó végzős tanulóink mutatták be a töltés technikáját, amit ki is próbálhattak. Megtudhatták, hogy mire kell figyelni a töltés során, és milyen buktatói lehetnek ennek a műveletnek. Ezután meg is kóstolhatták az iskola húsipari tanüzemében készített, majd megsütött kolbászokat. Szerencsére nem sok vegetáriánus diák volt, így gyorsan fogytak a kínálása szánt étkek.
Felismerési kvízjátékot szerveztünk a sertés- és szavasmarha bemutatott részeiből. Csapatmunkában, lelkesen rakták ki – néha kis segítséggel – a mágneses táblán a szarvasmarha és a sertés ábráját.


A másik élelmiszeripari szakma, a pék-cukrász képzés népszerűsítése szintén az iskola tantermeiben volt. Az 1-es termet pék tanműhellyé varázsoltuk. Látványkemencében sültek a szakmát bemutató előadás alatt a finomabbnál finomabb péksütemények (pogácsa, homoktövises párna, szezámmaggal megszórt barita stb.) A diákok pedig elsajátíthatták a kalácsfonás technikáját szakoktatóink és ügyes kezű pék tanulóink bemutatója után. Nemcsak a lányok, de a fiúk is lelkesen próbálták ki a négy, öt vagy akár hat ágból történő kalácsfonást. A langyos, frissen sült péksüteményeknek senki sem tudott ellenállni és örömmel falatozgattak vendégeink.

Ezután a 2-es teremben kipróbálhatták a mézeskalács-díszítést, glazúrral. Nagy odafigyeléssel, precizitással díszítette a legtöbb diák a kapott mézeskalács figurát. Voltak olyanok is, akik műalkotásai inkább étkezésre lettek elkészítve, ezek sokszor már a készítés során elfogytak. Megismerték a tökéletes mézeskalács-készítési, -sütési és -díszítési eljárásokat. Remélhetőleg majd otthon is megmutatják a családjaik nagy örömére. A sógyurma-készítési feladattal a tanulók finommotorikus képességeinek fejlesztése volt a cél, hiszen egy ügyes péknél elengedhetetlen a kézügyesség is. A laboratóriumban élelmiszeripari vizsgálatokat végezhettek a fiatalok laboros kollégáink iránymutatásával. Háromfős kis csoportokban végeztek méréseket. A diákok nagyon élvezték a vakkóstolást is, ahol különböző sütőiparban használt fűszert, alapanyagot kellett becsukott szemmel felismerni kóstolás vagy szaglás útján. A kitöltött feladatlapokat közösen ellenőrizték le. Sok diák nagyon ügyesen felismerte a kapott fűszereket, ételeket.

Összességében egy rendkívül mozgalmas, az iskolánkban folyó szakmai képzéseket kézzelfogható formában bemutató pályaorientációs napunk volt. A diákok és a kísérő tanárok visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy a fiatalok nagyon élvezték a rendezvény minden programját és nagy örömükre szolgált, hogy aktívan bekapcsolódhattak egy napra iskolánk gyakorlati képzésének mindennapjaiba. Reményeink szerint ezzel a nappal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a fiatalok keretében népszerűsítsük az agrár-, ezen belül is az élelmiszeripari képzéseket.


V. B. 

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!