Sport 2022. október 16. 12:00

Kis Roland a serdülő válogatottban

Kis Roland a serdülő válogatottban
Bekerült a serdülő válogatottba a szeptemberi magyar bajnokságon elért eredményei alapján Kis Roland, a Szent Benedek PG 14 éves kiskunfélegyházi tanulója. Nagy álom vált valóra, ami korábban sérülés miatt nehezen elképzelhető volt – tudtuk meg Juhász István Zoltántól, Roland edzőjétől.



A szakember elmondta, hogy egy évvel fiatalabbként versenyez Roland a korosztályában, ez is nehezítő tényező volt. Korábbi világversenyen, 100 méteren és távolugrásban indult, ahol mindkét számban döntőbe került. Ezután jött egy deréksérülés augusztusban, ami miatt a szeptemberi megmérettetés veszélybe került.



Szerencsére sikerült gyógyultan, felkészülten érkezni a magyar bajnokságra, ahol tényleg nagy volt a tét. Gátfutás számban első három helyen kellett végeznie ahhoz, hogy meglegyen a válogatottság, amit Roland rendkívül fegyelmezett, profi versenyzéssel véghez is vitt.



– Roli teljesítményorientált, rendkívül jó ritmusérzékű versenyző. Féltettem őt a sérülése miatt is, de már az előfutamban letette a névjegyét, amely után sejthető volt, hogy remekelni fog – mondta István.

Az edző visszaemlékezett két év fél évvel ezelőttre, amikor megismerte a fiút. Akkor húsz centiméterrel volt alacsonyabb Roland és mivel triatlonozott, teljesen más mozgás jellemezte. Állóképessége megvolt természetesen, de teljesen más mozgástechnikával és mozgáskultúrával rendelkezett. Az első találkozás után felvezető fél év következett, majd elkezdődtek a tornák. Szépen, lassan egyéni számokban vezetni kezdte a ranglistát a gátfutásban. István büszkén mesélte, hogy a Magyar Atlétika Szövetség gátfutó szakemberei látva Roland mozgását, rögtön odafigyeltek rá. Baji Balázs edzője, ifj. Tomhauser István jelezte, hogy mindezek után szívesen látják Rolandot a felnőttek között a felkészülési táborokban. A magasságából adódóan minden szakember állítja, hogy a gátfutás lesz az ő száma, aki már most olyan időket fut, amelyeket húszévente produkálnak ennyi idős sportolók.




Kis Roland kérdésünkre elmondta, hogy nagyon aktív kisgyermek volt, ezért a szülei úgy gondolták, hogy a sport megfelelő lesz számára fölös energiák elnyelésére. Így került kapcsolatba a triatlonnal, amelyek révén kiváló eredményeket ért el az évek folyamán. Ekkor már szenvedélyévé vált a sport. A triatlon mellett később belekóstolt az atlétikába, ami azután teljesen magába szippantotta. A Platán iskolába járt, ahol nagyon támogató közeggel találkozott. Nádasdi Péter tanár úrnak sokat köszönhet a sport terén, de elmondta, hogy minden tanár és barát segítette a mindennapjait. Két alkalommal kapta meg a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet.

Megtudtuk, hogy Istvánnal eleinte voltak súrlódások a kapcsolatukban, de aztán megismerték egymást és ma már nagyon jól tudnak együttműködni. Nagy álma teljesült a válogatottsággal és további célok éltetik a sport terén. Ifjúsági olimpia a mostani cél, majd az igazi, nagybetűs olimpia áll az álmai csúcsán.

Juhász István végezetül elmondta, hogy már felépítették a következő évet: két gátmagasságon, serdülőn és ifin is készülnek. Ha a jövőt kellene vázolnia, akkor úgy gondolja, hogy két éven belül korosztályos világversenyeken ott kell lennie Rolandnak, Európa élvonalában. Négy éven belül pedig felnőtt világversenyeken szerepelhet.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!