Helyi hírek 2022. október 18. 08:00

Kiskunfélegyházáért kitüntető cím Tóth Imre Gyulánénak

Kiskunfélegyházáért kitüntető cím Tóth Imre Gyulánénak
Kiskunfélegyházáért kitüntető címben részesült Tóth Imre Gyuláné elkötelezett, áldozatos tevékenységéért, magas szintű szakmai munkájáért, Kiskunfélegyháza és a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola hírnevének évtizedes öregbítéséért. A díjazott több évtizedes munkája során nemcsak megnyitotta a jövőbe vezető utat az iskola előtt, hanem át is vezette a jövőbe. Így lett az egykori tanítóképzőből a mai modern technikum. A nyugalmazott iskolaigazgató – akit életútjáról és szakmai sikereiről kérdeztünk – ma is azt vallja: a múltat és a hagyományokat nemcsak ápolni, hanem élni is kell.

Borítókép: Fantoly Márton

Félegyházi gimnáziumi tanulmányai után gépgyártás-technológus üzemmérnökként végzett a kecskeméti főiskolán, ahol nemrégiben vette át az 50 évvel ezelőtt végzetteknek járó Aranyoklevelét. Mikor és hogyan került kapcsolatba a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskolával?

– Ezer szállal kötődöm ehhez az iskolához. Édesapám 1943-ban ebben az intézményben végzett néptanítóként. Középiskolás éveim alatt az Ifjúsági Vegyeskar tagjaként az első emeleti terembe jártam kóruspróbákra. Tanulmányaim befejeztével, 1975-ben műszaki tanári állást kaptam ebben az iskolában. A végzős osztályokban szerkezettan-szakrajzot tanítottam, és osztályfőnökként is tevékenykedtem. Az első 17 évben műszaki tanárként dolgoztam, ez idő alatt is már gyakran változott a szakképzés. Minden újításban, kísérletben részt vettünk. Az iskolavezetés maximális támogatásával mindenki a saját tantárgya tanításán keresztül tette a dolgát. Vallottuk: …„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok…” Az itt uralkodó légkör megszabta az iskolához való viszonyomat, elkötelezettségemet, ami azóta is tart.

Milyen út vezetett az igazgatói pozícióig?

– 1990 és 1992 között nehéz évei voltak a gazdaságnak, így a gépészeti szakképzésnek is. A gazdaság hatása megmutatkozott az iskolai jelentkezéseknél is, emiatt a tanulói létszám erősen csökkent. 1992-ben Szert Lajos igazgató nyugdíjba vonult, ekkor az oktatói gárda felkért, hogy pályázzam meg a munkakört. Hosszas gondolkodás után mondtam igent. Az akkori fenntartó, a polgármester úgy fogalmazta meg elvárásait, hogy legyen elegendő számú diák az iskolában. Ehhez valami újat kellett bevezetni, ami az úgynevezett közös alapozású képzés volt. A feladat mindig megtalált, az életem tele volt kihívásokkal.

Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie?

– Igazgatóságom 20 éve alatt a szakképzést érintő törvények gyakran változtak, jöttek a különböző programok, amikre reagálnunk kellett. Minden területen sikeresek voltunk. Az iskola állandóan készen állt a folyamatos megújulásra, hiszem, hogy nemcsak írtuk és mondtuk, hogy a „PG a jövő iskolája”. Mindezt egy olyan közismereti, szakmai elméleti és gyakorlati oktatógárda, kollégiumi nevelők, oktatást segítők tették lehetővé, akikre mindig elismeréssel gondolok, és akik sosem feledték az elődintézmény szellemiségét, értékrendjét.

Mely szakmai eredményekre a legbüszkébb?

– 1995-ben bekapcsolódtunk az osztrák honosított tantervű képzésbe, az Eisenstadti Höhere Technische Bundeslehranstalt iskola támogatásával. A programban tanuló diákok a képzés végén a magyar technikusi bizonyítvány mellett német nyelven vizsgázhattak az osztrák felső-műszaki bizonyítványért. Szükségessé vált az idegen nyelvi képzés erősítése, így elindítottuk a gépész szakmacsoportban a német, a később bevezetett informatikai csoportban az angol két tanítási nyelvű képzési formát, előkészítő nyelvi évfolyammal. Ezt a képzési formát elsőként vezettük be a dél-alföldi régióban. A nyelv elsajátítását anyanyelvi lektorok is segítették, sőt, évente diák és tanár csereprogramokat szerveztünk az osztrák iskolával. A 20 év szakmai munkájának része volt a felnőttképzés újragondolása is. Számos OKJ-s, valamint a szakközépiskolai érettségire épülő felkészítő képzést indítottunk, így például gépipari minőségellenőr, CNC, CISCO, FESTO, gépi forgácsoló képzéseket. Több szakmában ajánlottunk képzéseket a szakmunkás bizonyítvány megszerzésére is.
Büszke vagyok arra is, hogy 1998-tól indult kapcsolatunk a segesvári Mircea Eliade Főgimnáziummal, amit testvériskolai aláírás is követett. A kapcsolat azóta kötelék, majd elkötelezettség lett.

A tanulmányok mellet mi mindent adott még az iskola a diákoknak?

– Igazgatóságom alatt az iskola mindig is Petőfi, valamint az intézményben végzett nagyhírű öregdiákok szellemiségét hordozta. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Tulit Péter Tornászverseny szerenkénti döntőinek és gáláinak megszervezése. Emellett felejthetetlen élményt adtak a diákoknak, tanároknak, szülőknek a szalagozók, a ballagások, a szerenádok. Említhetném a Gépész Napokat, a Petőfi Nevét Viselő Középiskolák Országos Találkozóját és a Petőfi Nemzeti Diákszínjátszó Fesztiválokat is. A Gép-ÉSZ című iskolaújság, a Petőfis Baráti Kör, a segesvári és kismartoni iskolakapcsolatok, a fehéregyházi március 15-ék, a tantestületi kirándulások, a színházlátogatások és az egyéb iskolai programok révén olyan élmények részeseivé váltunk, amelyekre évekkel azelőtt még gondolni sem mertünk.

Milyen a kapcsolata ma az iskolával?

–  Nyugdíjazásom óta több mint 10 év telt el, de még ma is igen jó a kapcsolatom az intézménnyel és valamennyi öregdiákkal. Büszke vagyok arra a több ezer diákra, akik 1975 és 2011 között voltak tanítványaim. A szakmai munkában ma is részt veszek, vizsgaelnöki, országos vizsgafelügyelői megbízatásokkal.

– A Petőfi Emlékérmet 2001-ben, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést 2005-ben, a Toldy Ferenc közművelődési díjat 2009-ben, a PG Örökös Oktatója Életműdíjat 2021-ben, az Országos Petőfi Sándor Társaság Petőfi-díját 2022-ben vette át. Mit jelent Önnek a Kiskunfélegyházáért-díj?

– Váratlanul ért és meglepett ez a kitüntetés, de jól esett. Megható volt, amikor a díjátadón Csányi József polgármester, a PG öregdiákja a személyes kötődésből adódóan külön is megemlített. Ez a díj az iskolánál eltöltött 40 évnyi szakmai munka és a város közéletében a mai napig vállalt aktív szerepem elismerése. Fontos számomra az a néhány közéleti megbízatás is, amely A Magyar Kultúráért Határok Nélkül 2001 Alapítványhoz, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesülethez és az Országos Petőfi Sándor Társasághoz kötődik.

G. E.

                   

Kövessen minket a Facebookon is!