Helyi hírek 2022. október 19. 08:00

A jóga szabaddá tesz

Képgaléria
A jóga szabaddá tesz
Dinamikus és gyertyafényes jógaórákra, egyéni és csoportos alkalmakra várja az érdeklődőket Makány Emőke péntekenként, Kiskunfélegyházán. Az oktatót a jógázás jótékony hatásairól és egyéni motivációjáról is kérdeztük.



– Manapság nagyon divatossá vált a jógázás, viszont kevesen tudják igazi, mélyebb jelentését és értelmét. A jóga egyrészt egy olyan mozgásforma, ami nemcsak a felületi, hanem a mélyebb izmokat is erősíti, ezáltal karcsúsít, szálkásít, zsírégető hatása van. Másrészt jógázás közben az ászanák, vagyis gyakorlatsorok összetettebb módon is kifejtik hatásukat; a test-szellem-tudat-lélek egyensúlyát erősítik. A jóga egy út, amelynek célja önmagunk megismerése, ezáltal problémáink legyőzése. A jóga célja tehát nemcsak az, hogy fittebbek és hajlékonyabbak legyünk, hanem egy önismereti út is, amelyen elindulhatunk egy mentális és spirituális fejlődés felé – fogalmazott Makány Emőke. Hozzátette: ezt a mozgást kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárki művelheti, kezdő vagy haladó szinten is, egy a lényeg, hogy jól érezzük magunkat jógázás közben.



Emőke Kiskunfélegyházán, az Art Kingdom Stúdióban oktat, minden pénteken délután 5 és 6 óra között dinamikus órákat, 6 és 7 óra között gyertyafényes órákat tart. – A dinamikus órán az ászanák helyes kivitelezése mellett fókuszba kerül az erőnlét fejlesztése és a zsírégetés is. A dinamikus órán erősítjük a kar, a has, a fenék, a comb és a hát izmait. Ezt azoknak ajánlom, akik a felgyülemlett feszültséget aktív mozgással szeretnék levezetni. A gyertyafényes jógán a lazításon, nyújtáson és a befelé forduláson van a hangsúly. A gyertyák okozta hangulat bensőséges közeget teremt, hogy a lágyabb mozdulatokkal ellazuljunk és elmélyülünk saját magunkban.



Ezek az alkalmak arról szólnak, hogy befele figyeljünk, kapcsolatot teremtsünk önmagunkkal és elcsendesítsük az elménket. Az órák pedig finom illóolajos relaxációval zárulnak. Mindezek mellett lehetőség van egyéni jóga kipróbálására is, ahol az aktuális fizikai és lelki állapotnak megfelelően állítjuk össze az órát. A figyelem az adott személyre összpontosul, így hatékonyan és személyre szabottan lehet gyakorolni a jógát. Ez azoknak ajánlott elsősorban, akik még nem jógáztak, vagy félnek eljönni egy csoportos órára, illetve azoknak, akik épp a jógatudásukat szeretnék mélyíteni – részletezte az oktató.



– Több mint egy éve éreztem azt, hogy a kiégés szélén állok, mert nem találtam meg az egyensúlyt a munka és magánélet között. A mindennapok monotonná váltak. Éreztem, hogy valami változásra van szükségem. Ekkor találkoztam a jógaoktatómmal, Nagy Annával, aki Budapest legnevesebb jógaközpontjának, a YogaSecrets Stúdiónak az alapítója. Eleinte a koronavírus miatt csak egy-két alkalommal jógáztam online órákon, azonban pár alkalom után éreztem, hogy a fizikai fáradtság ellenére a jóga szellemileg és testileg is feltölt, a rendszeres jógát beiktatva az életembe pedig a mindennapi élet kihívásait is sikeresen leküzdöttem.



Ekkor döntöttem el, hogy a jógával szeretnék foglalkozni azért, hogy mások is megismerhessék azt a csodát, amit én élek át nap, mint nap. Tavasszal befejeztem a tanulmányaimat a YogaSecrets Akadémián, most pedig az itt tapasztalt tudást és az elsajátított szellemiséget szeretném hazahozni Kiskunfélegyházára. Úgy gondolom, hogy ebben a felgyorsult világban szükségünk van énidőre és töltődésre – mondta el. Kiemelte: az általa oktatott modern Hatha-jóga nem sok helyen érhető el az országban, mivel egy olyan mentor módszerét sajátította el, aki sok helyen megfordult a világban és szerteágazó tapasztalatait öntötte egységes formába. Ez a stílus egy olyan misztikus állapotot idéz elő testileg és lelkileg is, amit csak az tapasztal meg, aki elmegy egy órára.

Emőke óráira bárki jelentkezhet, további információ és részletes órarend a YogaMe Facebook-oldalon érhető el.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!