Kultúra 2014. november 17. 08:00

Új régészeti tanulmánykötet Bács-Kiskun megyéből

Új régészeti tanulmánykötet Bács-Kiskun megyéből
Megjelent az Archaeologia Cumanica harmadik kötete. A kiadvány két jelentős kutatás eredményét összegzi Településtörténeti kutatások, Solt-Tételhegy, Kiskunfélegyháza, Amler-bánya címmel.

2005-ben indultak el és jelenleg is folynak a régészeti kutatások Solt-Tételhegyen az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében. A közel 100 hektáros területnek, amely egykor a Duna menti síkság központja lehetett, csupán töredékét tárták fel, az eredmények mégis jelentősek. Az ásatások bronzkori földvár, Árpád-kori és középkori település és temető, valamint gótikus templom maradványait hozták felszínre.



A most megjelent kiadványban 17 szerző ismerteti a kutatások 2013-ig ismertté vált eredményeit, többek között régészeti, történeti, térképészeti, numizmatikai, antropológiai, archeobotanikai, archeozoológiai és légi régészeti tanulmányokban.

Három tanulmány foglalkozik a Kiskunfélegyháza határában előkerült Árpád-kori településsel. A XII-XIII. században lakott település lakóházait, a lakóházakon belül különböző tüzelőberendezéseket, gazdasági épületeket és állattartó karámokat tártak fel. Az elkészült tanulmányok a településszerkezet és a leletanyag feldolgozása mellett, az előkerült állatcsont-és kőanyagot is feldolgozzák.

A kötet bemutatójára a Magyar Tudomány Napjainak keretében november 19-én délután 3 órakor kerül sor a Cifrapalotában. A kötetet Csatári Bálint az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet nyugalmazott igazgatója és Takács Miklós az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa mutatja be.

Házigazda: Rosta Szabolcs múzeumigazgató

A kötet szerkesztői: Somogyvári Ágnes, Szentpéteri József, V. Székely György


Fotó: Gallina Zsolt - Gulyás Gyöngyi - Molnár István: Késő Árpád-kori településrészlet Kiskunfélegyháza határából c. könyvből



 

Kövessen minket a Facebookon is!