Helyi hírek 2022. október 19. 10:00

Betűbölcsi: Érzelmek fejlődése csecsemő- és kisgyermekkorban

Képgaléria
Betűbölcsi: Érzelmek fejlődése csecsemő- és kisgyermekkorban
Gulyásné Kis Adelina pszichológus volt a meghívott vendége az október 18-i Betűbölcsinek. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente megtartott programján az érzelmek fejlődése csecsemő- és kisgyermekkorban volt a téma, amire nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Mosoly

Mint elhangzott, az érzelmek – így például a düh, a harag, az undor, az öröm… velünk születetten jelen vannak. Érdekes tény, hogy ezeknek a megjelenése, kinyilatkozása kultúrától függetlenül működik. Megfigyelték azt is, hogy a vak csecsemők is mosolyognak kezdetektől fogva. A képességek finomhangolásához időre van szüksége a babának annak érdekében, hogy megkülönböztetően tudja kifejezni azokat a család felé. A fejlődés folyamata a következőképpen zajlik: körülbelül hathetes korban kialakul az úgynevezett endogén mosoly, ami akkor még csak reflexes inger, de az újdonsült, bizonytalan anyáknak mindenképpen jó visszajelzés, amikor rájuk mosolyog a baba. Ezt követi az a mosoly, ami már tényleg a külvilágnak szól. Eleinte minden jó ingerre, dologra mosolyog válaszként, majd ez módodul az általa ismert arcokra.

Félelem

Körülbelül egy éves korban a szeparációtól, a fájdalomtól és a mélységtől való félelem megjelenik a baba életében. Erre vonatkozóan tudományos kisérletek is zajlottak. Az egyik ebből, amikor egy emeleten levő üvegpadlón kellett volna átmenniük az egy éves korú gyerekeknek, akik a félelem miatt megtagadták ezt.

Kötődés

A kötődés érzésének kialakulása is egy folyamat következménye. Ahogyan a babának, úgy a szülőnek is meg kell tanulnia ezt. Az előadó kihangsúlyozta, hogy a fokozatosság elve alapján haladjunk. Ha a későbbiekben szeretnénk a nagyszülőkre rábízni a felügyeletet, eleinte úgy érdemes próbálkozni, hogy a helyszínen vagyunk mi is. Nem kell egy légtérben lennünk, csak ha a babának szüksége van ránk, meg tudjuk nyugtatni. Az idő előrehaladtával ezeken a külön töltött perceken, órákon emelhetünk. A kicsi ilyenkor tapasztalt viselkedése függ a habitusától, a nagyszülőkkel való együttlétek gyakoriságától.

Sok szülőben felmerül a bizonytalanság érzése azzal kapcsolatban, hogy miként lehet kialakítani a baba és az apa közötti kötődést, hiszen az anyával kilenc hónapon keresztül egy testet és lelket alkotnak. Erre Adelina azt javasolta, hogy az apukák is bátran vegyenek részt a gondozás, a játék folyamatában, ebből a gyermek érezni fogja a szeretetet, a biztonságot.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!