Helyi hírek 2022. október 19. 13:00

Megnyílt Molnár István önálló tárlata

Képgaléria
Megnyílt Molnár István önálló tárlata
A Magyar Festészet Napja alkalmából Molnár István Holló László-díjas festőművész kiállítása nyílt meg a Móra Ferenc Művelődési Központban, október 18-án. A november 22-éig megtekinthető „Úton-Útféle” című tárlatot Szabó Ildikó művésztanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A Magyar Festészet Napja egy olyan kezdeményezés, amelyet 2002 óta ünneplünk minden évben, október 18-án. A dátum Szent Lukács névnapjához köthető, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe. Célja a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érzék elismerése, a kortárs festők és alkotásaik iránti közönségszeretet kivívása.

A tárlat megnyitóján Szabó Ildikó, a Móra Ferenc Gimnázium művésztanára elmondta: az út egy ősi szimbólum a képzőművészetben. – Molnár István is azt mondja, hogy folyton úton van. Persze az út maga az élet, de úton vagyunk nap mint nap, megyünk a munkahelyre, haza, kirándulunk, meg-meg állunk, elfáradunk, sokféle utunk van. A festés is egyfajta út. Molnár István azt mondja, hogy a festés befelé, önmagába vezető út. A kiállítás képei ennek a belső útnak az állomásai, miközben valódi helyekhez kötődnek. A művész Tiszaalpáron vagy épp Franciaországban megáll egy pillanatra és fest egy képet. A térben vezető utakon megállva a természet jelenségeit, színeit, fényeit, atmoszféráját csodálva festi műveit. Ám a tárlat képei csupán lenyomatai a látványnak, nem célja leltárba szedni a fákat, bokrokat, fűszálakat inkább szinesztéziára törekszik. Egyszerre több érzékszervünkre is hat – fogalmazott Szabó Ildikó.

Kiemelte: az elmúlt 20 évben kikristályosodott az úgynevezett Molnáros stílus. A tárlaton nemcsak az elmúlt egy év kisebb akvarelljei szerepelnek, hanem nagyobb időt és nagyobb méreteket ölel fel a kiállítás. Bejárhatjuk a művész alkotói útját is. – Érdemes a nagyobb műveket közelről és távolról is megnézni. Távolabbról az egész látvány együtt hat ránk, közelről a vibráló színek mikrokozmosza újabb élményt ad. Molnár István érett és elkötelezett festőművészként hirdeti a természet fenségét és a festészet varázsát. Ars poeticája szerint a képekbe keveset tesz bele az időből, hogy mindent beletehessen önmagából – tette hozzá.

A megnyitón közreműködött Sövény Tibor előadóművész. Az „Úton-Útféle” című tárlat november 22-éig tekinthető meg a Móra Ferenc Művelődési Központban.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                       

Kövessen minket a Facebookon is!