Helyi hírek 2022. október 19. 14:00

Bemutatkozott az új tanyagondnok: Zsígó Lászlóné

Képgaléria
Bemutatkozott az új tanyagondnok: Zsígó Lászlóné
Tanyagondnoki fórumot tartottak október 18-án, kedden a Borsihalmi Művésztelepen. A fórumon a megjelenteket Pintér Lászlóné vezető gondozó köszöntötte, külön kiemelve Balla László alpolgármestert, dr. Füstös Magdolna aljegyzőt, Szabó József képviselőt, Csörszné Zelenák Katalint, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetőjét, Vakulya Lászlót, a Mezőőri Szolgálat vezetőjét, valamint Magyariné Tóth Erikát, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény igazgatóját. Az eseményen bemutatták a tanyagondnoki szolgálatot, a megjelentek tájékozódhattak a szolgálattal kapcsolatos tudnivalókról és feltehették kérdéseiket is, valamint bemutatkozott az új tanyagondnok, Zsígó Lászlóné.

A II. számú körzetben történt változás, Fekete Judit korábbi tanyagondnok 13 év után nyugdíjba vonult, helyére érkezett Zsígó Lászlóné Éva – tudtuk meg Pintér Lászlónétól. Hozzátette: bízik benne, hogy egyszer Kiskunfélegyháza egész környezetét fel tudja ölelni a tanyagondnoki hálózat és mindenütt lesz tanyagondnok.

Zsígó Lászlóné beszédében elmondta, hogy maga is külterületen nőtt fel, sőt, felnőttkorának nagy részét élte le tanyán. Így az abból adódó hátrányokat, nehézségeket saját bőrén tapasztalta meg. Az állás megpályázásakor is ez vezérelte: úgy érzi, hogy a tapasztalatából adódóan hasznos segítség lehet. 2022. augusztus elején kezdte a betanulást Fekete Judit kolléganőjétől, aki minden szükséges instrukcióval ellátta. Megismerte a tanyavilágot, hogy egy-egy házat melyik olajfánál, villanypóznánál vagy görbefánál elkanyarodva érheti el. Beszámolójában kitért arra, hogy igyekszik mindent megtenni, hogy a tudása legjavát nyújtsa a hozzá fordulóknak és bizalommal legyenek felé. Tervei között szerepel, hogy azokat is bevonja, akik esetleg nem fordultak még korábban a szolgálathoz segítségért. Megtudtuk, hogy egy 9 személyes, Mercedes Vito típusú kisbusz lesz a szolgálati járműve, amelynek segítségével háziorvosi rendelésre szállítja majd az ellátottakat, ezenkívül többek között gyógyszerfelíratás, -kiváltás, egészségügyi intézménybe szállítás, bevásárlás, hivatalos ügyek intézése, valamint a gyermekek iskolába, óvodába szállítása lesznek a mindennapi feladatai. A külterületen élőket információkkal látja el a támogatások igénybevételét illetően és tűzifabeszerzésben is segíti a családokat. Végezetül elmondta, hogy azzal a tisztelettel szeretné a munkáját végezni, amit élete során megtanult és megtapasztalt.

Csörszné Zelenák Katalin elmondta, hogy egyesületük idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Akkor 16 falu- és tanyagondnokság volt, ma pedig több mint 300 működik ezen a területen, 5 megyében. Külön öröm számukra, amikor egy településen – csakúgy, mint Kiskunfélegyházán – több szolgálat működik. Városunkban 2009-ben indult el a tanyagondnoki szolgálat, amit azok a települések működtetnek, ahol szeretnék megkönnyíteni a külterületen élők mindennapjait.

Balla László alpolgármester megköszönte az elmúlt 13 év munkáját Fekete Juditnak, felidézte a kezdeteket, amikor még saját piros autójával látta el a feladatait. Már akkor is teljes szívvel, lélekkel végezte a szolgálatát. Az új munkavállalónak sok sikert, kitartás, erőt és jó munkát kívánt.

Magyariné Tóth Erika a tanyagondnoki szolgáltatás céljáról és feladatáról beszélt. Mint mondta, tanyán, külterületen élni sajátos életmódot jelent. A tanyagondnokság az egyetlen alapszolgáltatás, ami figyelembe veszi a lakóhelyi hátrányokat. A felmerülő problémákra komplex megoldásokat tud nyújtani a legkisebb egység, az egyén és a család szintjén. Személyesen megköszönte a nyugdíjba vonuló Fekete Judit munkáját és szeretettel üdvözölte a tanyagondnoki szolgálat új munkatársát. Bízik benne, hogy a jövőben a csapat erős tagjává fog válni és kérte a megjelenteket, hogy bízzanak meg benne.

A fórum végén lehetőség volt kérdéseket feltenni.

Z. A.

                     

Kövessen minket a Facebookon is!