Kultúra 2022. október 21. 14:00

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Pintér Anna művésztanár

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Pintér Anna művésztanár
Pintér Anna művésztanár szakmai alázata, példaértékű pedagógiai és művészeti tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést idén augusztusban. A kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola földrajz-rajz-angol szakos tanárával több évtizedes munkásságáról, a tanítás szeretetéről beszélgettünk.



A művészeti tantárgyak megítélése megosztó téma a családokban. Sokan csak amolyan tölteléktantárgyként tekintenek ezekre, holott a rajz, az alkotás bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a többi tantárgyban nyújtott teljesítményre. Ön hogyan vélekedik a rajztanítás szerepéről?

–  Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeket dicsérjük, elismerjük igyekezetüket. A rajz, mint terápiás eszköz is megjelenik a szakmánkban. Számos esetben tapasztaljuk, hogy a diákok lelki állapota kihat az alkotott műre. Azonban az tény, hogy a 13-14 éves korosztály kreativitását egyre nehezebb felszínre hozni, és a tanárnak több energiára van szüksége ahhoz, hogy a tanulók szabadjára engedjék a bennük rejlő képzeletvilágot. Igyekszem figyelembe venni a diákjaim személyiségjegyeit, felkelteni a figyelmüket az adott feladatra. A gyerekeknek egyértelművé kell tenni a feladatot és önmagához mérten értékelni a produktumot. 

– Sokan azt gondolják magukról, hogy nincs kézügyességük. Mit lehet tenni a siker érdekében?

– A legfontosabb, hogy engedjük át magunkat az alkotásnak. A kézügyesség nem egy konkrét, kézzelfogható dolog, hanem szubjektív nézőpont. Véleményem szerint kellő szorgalommal és akarattal fejleszthető, mint minden képesség. Annyi a titka, hogy gyakorolni kell és megfogadni a szakember tanácsait. Az értékelési rendszeremet is e szerint alakítottam ki. 



– Ez az utolsó tanév a nyugdíjazása előtt. Mi motiválta, hogy negyven évvel ezelőtt a pedagógus pályát választotta hivatásaként?

– Már általános iskolásként tanár szerettem volna lenni. A saját életemben tapasztalt pedagógusi példa, az osztálytársak és az apukám ösztönzése segített a döntésben. A Móra Ferenc Gimnáziumban érettségiztem, ahol a rajz mellett a földrajz és a nyelvek szeretete kihatott a későbbi életemre. Nagyon szerettem rajzolni, földrajzból pedig kiváló tanárom volt. Később ezekből tanári diplomát is szereztem. 


A tanítás mellett mivel tud kikapcsolódni?

– Felnőtt fejjel is szerettem tanulni. Idegenvezetői képesítést szereztem, elkezdtem gitározni és festek is. Most a kedvenc technikám az akril mellett a pasztell és az akvarell. Kedvelem az alkotótáborokat is, ahol a hasonló érdeklődésű emberek nemcsak társaságra találnak, de az egymástól való tanulás lehetőségét is megkapják. De jelenleg az unokákkal töltött idő a legfontosabb számomra.

V. B. 
         

Kövessen minket a Facebookon is!