Helyi hírek 2022. október 26. 11:00

Megtartották az októberi bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották az októberi bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági bizottságok üléseit október 24-én és 25-én a városháza tárgyalóiban, hogy előkészítsék és megvitassák az október 27-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

– Szavaztunk az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról. Erre azért volt szükség, mert ennek tartalmaznia kell a menekültek, befogadottak, oltalmazottak ideiglenes elszállásolásáról, illetve támogatásáról szóló mellékletet, ami eddig nem szerepelt a város SZMSZ-ében, azonban az orosz–ukrán háború miatt aktuálissá vált a pótlása. A másik fontos napirendi pont egy módosítási kérelem volt, aminek értelmében a Felsőtemető területén található zsidó temető helyreállításról határoztunk. Ezeket a munkálatokat már elkezdték, de a jelenlegi gazdasági helyzetre (folyamatosan emelkedő anyagárak, hiányzó munkaerő, alapanyag beszerzésének nehézségei) hivatkozva a vállalkozó kérte az átadási határidő módosítását január 15-ére. Ezt a bizottság támogatta, a testület pedig tovább tárgyalja. Volt még egy önkormányzati bérlakás közérdekből történő bérbeadásáról szóló beadvány is. Egy korondi fiatalember igényéről van szó, aki a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesületnél lesz edző. Elbíráltuk a köztéri térfigyelő kamerarendszerrel kapcsolatos rendeletet is. Az önkormányzat és a rendőrség együttműködési megállapodást köt a jövőben, de ehhez bizottsági és testületi döntés szükséges. Nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni a felvétel, a tárolás és a személyes adatok védelme érdekében – foglalta össze Bense Zoltán, a városüzemeltetési és környezetvédelmi grémium vezetője.

– Kilenc napirendi pontot tárgyaltunk. Ebből az egyik legfontosabb a kiváló diáksportolók jutalmazásáról szólt. Az elmúlt hétvégén öt fiatal birkózó részesült városi elismerésben, egy-egy 20 ezer forintos sportszervásárlási utalványt kaptak az önkormányzat támogatásaként. Tudjuk, hogy ez nem nagy összeg, de szeretnénk, ha tudnák, hogy a város elismeri a fiatalok sporttevékenységét. Arról nem beszélve, hogy hátha ez az ajándék ösztönzőleg hat majd a többi diákra is. Ezen felül megtárgyaltuk a szociális munka napja alkalmából kitüntetésre felterjesztett személyek listáját – tudtuk meg dr. Kis Ákos Csabától, a művelődési és szociális ügyekért felelős bizottság tagjától.

Dr. Réczi László, a jogi bizottság elnöke elmondta, hogy többek között a közterületi térfigyelő kamerarendszerről tárgyaltak, amitől a bűnözési statisztika további javulását várják. Összesen 137 kamerát helyeztek ki Kiskunfélegyháza közigazgatási területén, amelyek jó felbontású képeket tudnak rögzíteni.

– A gazdasági ügyekkel foglalkozó bizottsági ülésen a 2022. évi költségvetési rendeletet módosítottuk. Ebben voltak jó hírek is, hiszen pluszbevétel keletkezett az önkormányzatnál, ami jelentősen javította a költségvetési egyenlegünket. Ezen kívül határoztunk arról, hogy benyújtjuk a Települési önkormányzatok rendkívüli támogatása elnevezésű pályázatra igényünket. A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. támogatásról is döntöttünk a Felsőtemető egy bizonyos területének karbantartása érdekében. Ebben az évben nem tudják befejezni a munkálatokat, ezért a jövő évre átcsoportosítottuk az erre szánt összeget. A Hajléktalanokért Közalapítványhoz pályázott önkormányzati fenntartású intézmény és nyert el több mint 5 millió forintot, amit 500 ezer forintos önerővel támogattunk. Szavaztunk a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrummal kötött vagyonkezelési szerződés módosítása tárgyában, aminek értelmében ingatlanok kerültek vissza az önkormányzat tulajdonába. A Darvas Menza Kft. kérelme tárgyában is döntés született, így újabb egy évig zavartalanul működhet. Számos garázs és üzlethelyiség bérletének kiírása és hasznosítása is szóba került, amiket a bizottság támogatott. Tárgyi eszközök selejtezéséről is voksoltunk – összegezte az elhangzottakat Gyenes Attila bizottsági elnök.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!