Helyi hírek 2022. október 28. 14:00

A Börzsönytől a Hargitáig – Dr. Karátson Dávid volt a könyvtár vendége

Képgaléria
A Börzsönytől a Hargitáig – Dr. Karátson Dávid volt a könyvtár vendége
A Börzsönytől a Hargitáig címmel újabb előadására várta a téma iránt érdeklődőket a szervező, Magyar Földrajzi Társaság és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár október 27-én, csütörtökön.

A teltházas előadáson a megjelenteket a könyvtár igazgatója, Abonyi Szilvia köszöntötte, majd átadta a szót az előadás-sorozat házigazdájának, Bense Zoltán hegymászó, földrajztanárnak.

Bense Zoltán bemutatta az előadót, dr. Karátson Dávidot, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárát, geográfust, vulkanológust, az MTA doktorát. Megtudtuk, hogy fő kutatási tevékenysége a vulkanológiai és vulkángeomorfológiai kutatások a Kárpátokban (elsősorban Börzsöny–Visegrádi-hegység, Mátra, illetve Keleti-Kárpátok, ezen belül Csomád), Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, a Középső-Andokban, Japánban és az Egyesült Államok DNy-i részén.

Dr. Karátson Dávid a Börzsönytől a Hargitáig – vulkanológia, felszínfejlődés, ősföldrajz című könyvét a következőképpen ajánlja: „Tudományos tevékenységemet, külföldi tűzhányók tucatjainak megismerése közepette, mindvégig a Kárpátok vulkáni hegységeiben, ezen belül döntően Magyarországon folytattam. Monográfiám alappillérei a sok év alatt megismert hazai vulkáni hegységek: a Börzsöny–Visegrádi-hegység, valamint kisebb lélegzetű tanulmányban a Mátra. Ezeket a hegységeket – a szakirodalom ismertetése, részletes forráskritika után – a teljesség igényével igyekszem bemutatni. Lehetőség szerint külön tárgyalom a terjedelmesebb adatközlő részeket, majd egy-egy vizsgált terület vagy kérdés értelmezését adom, ezen kívül a megfelelő helyeken összefoglaló fejezetrészeket is beiktatok. Ily módon tehát – reményeim szerint – ki-ki megtalálhatja mind a szakmai részleteket, mind a nagyobb ívű, átfogóbb elemzéseket, összegzéseket. (…)A Börzsönytől a Hargitáig: amiképpen a személyes indíttatás is – pályafutás a budapesti egyetemen és székelyföldi származás – e két bástyát jelölte ki a számomra, úgy hívom most a tisztelt Olvasót is szakmai tanulmányútra a két végpont között: a hazai miocén vulkáni hegységektől a Kárpátok legfiatalabb, pleisztocén tűzhányóiig.”

A bevezető után az előadó személyes történeteken keresztül ismertette kapcsolatát a témával, majd egy részletes, szórakoztató, nagyon informatív előadás vette kezdetét, amit nagy érdeklődéssel hallgatott a közönség.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!