Helyi hírek 2022. november 6. 08:00

Körkérdés: Ön hogyan spórol?

Körkérdés: Ön hogyan spórol?
Van, aki kényszerből, más meggyőződésből, felelősségérzetből kötelezi el magát a tudatos és takarékos energiahasználat, mértékletes vásárlás mellett. Félegyháza lakosait ezúttal arról kérdeztük, mit tesznek saját, személyes életterükben a költség- és energiahatékonyság érdekében.

Tetőzi Csilla (29)
– Én találékonysággal spórolok: igyekszem a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítani, magam megcsinálni, nem vásárolni feleslegesen. Kiszámolom az előre a tervezhető költségeket, és fontossági sorrendet állítok fel. Tudatosan igyekszem nem stresszelni magam és másokat a kiadások miatt, mert ez nem old meg semmit. Globálisan kell gondolnunk a jövőnkre. Szerintem nagyon fontos, hogy kevesebb energiafelhasználással is tudjuk élvezni az életet! Nálunk például a hosszú téli estéket és az ünnepeket gyertyák teszik hangulatosabbá. Gyökeres változást összefogással és helyes értékrenddel tudunk elérni.





Zsámboki Tímea (42)
– Egy fokkal csökkentettük a hőmérsékletet a termosztáton, és ezen a télen várhatóan többet fogjuk használni a kandallót. Az elektromos berendezések – például fagyasztóláda, hűtő, számítógép, villanybojler – napi energiafogyasztását ellenőriztük, amelyiknél nagyobb mértékű fogyasztást tapasztaltunk, azt kikapcsoltuk, vagy elgondolkozunk azon, hogy korszerűbbre cseréljük.





Gyimesi Tamás (30)
– Kisebb odafigyeléssel és szokásaink megváltoztatásával sok dolgon tudunk spórolni. Például, csak ott kapcsoljuk fel a fényeket a lakásban, ahol éppen tartózkodunk. A televíziónak és számítógépnek sem kell folyamatosan bekapcsolva lennie. Sokkal kevesebbet fogyaszt egy kis rádió vagy egy lemezjátszó. Sőt, még ezeket is kizárhatjuk, ha elmélyülünk gondolatainkban, relaxálunk, olvasunk. Ezek nem kerülnek pénzbe. Étterem helyett egy közös főzés is remek kikapcsolódás. Rengeteg költségkímélő recept lelhető fel az interneten, amik kevés alapanyagból készülnek, de mégis nagyszerűek. Sajnos még ma is sok ételt dobnak ki az emberek a túlvásárlás miatt, csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van! Házon kívül is tudunk spórolni, aki teheti, járjon kerékpárral. Kikapcsolódás miatt sem kell mindig külföldre utazni, hiszen rengeteg hazai látványosság és lehetőség akad, ezzel is támogatva a belföldi turizmust.




Isán András (53)
– Eddig is odafigyeltem az ésszerű vásárlásra, eszközhasználatra. Most még inkább ezt a szemléletet követem. Amit nem használok, kihúzom az áramkörből, a feleségemmel többet főzünk otthon, minthogy étteremben menüzzünk. A munkanapjaimon törekszem kerékpárral járni, csak ha nagyon szükséges, akkor veszem elő az autót. A feleségem rendszeresen nézi az akciós termékeket. A lakásfelújításhoz szükséges alapanyagoknak szinte napi áruk van, ezért ami ma jó áron van, megveszem, mert lehet, hogy holnap már több ezer forinttal többe kerülne.




Patyi Gábor (28)
– Még nem érzem a bőrömön a válságot, mert eddig is odafigyelve, csak a szükséges dolgokat vásároltam meg. Ésszerű határokon belül veszek alapanyagokat a főzéshez, nem szoktam háztartási szereket sem felhalmozni. Annyit veszek mindenből, amennyire éppen akkor szükségem van.




Tapodi István (26)
– Arra odafigyelek, hogy az éppen nem használt elektronikai eszközöket nem hagyom bedugva, például a telefontöltőt kihúzom, ha már feltöltődött a mobilom. Eddig előfordult, hogy égve hagytam a villanyt a helyiségekben, már ebben is tudatosabb vagyok. A hosszabbítót is áramtalanítom, ha nincs rá szükségem. A lakásom elhelyezkedésével szerencsés vagyok, mert az alattam lakó is rendesen fűt, így ez is könnyítés. Az élelmiszervásárlásomat csökkentettem, mióta egy büfét üzemeltetek. Bent szoktam enni.




Orbán Károly (42)
– A városban nehéz a parkolás, ezért ha tehetem, kerékpárral közlekedek. Eddig sem szerettem gyakran boltba járni, egyszerre több napra vásárolok, mindenből nagyobb mennyiséget tárazok be. Figyelem az akciós termékeket, egyre jobban átálltam a háztáji termékek beszerzésére. Ezt spórolásnak gondolom, mivel hetente mennek fel az árak. Ritkán főzök, mert vagy menüzök, vagy az anyukámnál eszem. Arról már korábban gondoskodtam, hogy a házam fűtési rendszere energiatakarékos legyen. Ameddig nincs nagyon hideg, a napelemről működtetett légkondicionálóval fűtök, ha keményebb az időjárás, akkor be tudom indítani a gáz és a vegyes tüzelésű kazánomat is.




Dr. Tóth Máté (39)
– Az energiaszektorban dolgozom, ezért tudatosabban élem az életemet. A sok kicsi, sokra megy elvet követem. Például apróság, de a hónap végén észrevehető különbségek adódnak abból, ha a telefontöltőt kihúzzuk a konnektorból. A következő lépés, az energiahatékony berendezések megvásárlása, amik jelen esetben súlyos anyagi terhet róhatnak ránk, de hosszútávon megtérülnek. Fontos kitérnem az épületszigetelés meglétére, illetve minőségére is. Azt mondják a mérnökök, hogy ez akár 10-50 százalékot is jelenthet a kiadásaink csökkentésében. Érdemes megvizsgálni a nyílászárók hőtartó képességét is, mert ez is hozzátesz ahhoz, hogy kevesebbet fizessük, de jobb legyen a komfortérzetünk. Aki rendelkezik elegendő tőkével, javaslom a hőszivattyús fűtésrendszer kiépítését. Úgy látom, hogy Félegyházán egyre több napelemmel ellátott ingatlan van. Ez is egy lépés az energiák korszerűbb hasznosítása érdekében. Van arra is lehetőség, hogy úgynevezett helyi energiaközösségeket hozzanak létre a napelemes rendszert működtetők, vagyis a felesleges áramot el tudják adni annak, akinek nincsen. Én ezekben látom a jövőt és el tudom képzelni, hogy hamarosan akár önkormányzati szinten is bevethető gyakorlat lesz. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a vállalkozásukat otthonukban gyakorlók – például fodrászok, szerelők… – külön mérőórát használjanak magán és üzleti célra. A jövőben pedig még inkább érdemes lesz a technikai újításokra figyelni, mert a gazdaságosság és a fenntarthatóság felértékelődik.




Buriné Tóth Barbara (44)
– Hetente vásárolunk, és megszabunk egy ésszerű összeghatárt, amit nem lépünk túl. Természetesen figyelem az akciókat, emellett a különböző üzletek telefonos applikációjának használatával további kedvezményekhez jutunk. Külön főzős praktikám nincs, az évek alatt kitapasztaltam melyik étel mennyire fogy nálunk, ehhez igazítom a hozzávalókat.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!