Kultúra 2022. november 10. 16:00

Kultúrsarok – Márton-napi mulatság

Kultúrsarok – Márton-napi mulatság
November 11-én, pénteken 15 órai kezdettel Márton-napi délutánra várják a családokat a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A legenda szerint Szent Mártont, a betegek és az elesettek segítőjét püspökké szerették volna avatni, azonban ő – szerénységéből adódóan – vissza akarta ezt utasítani és a libák között bújt el. Az állatok azonban hangoskodásukkal elárulták a szent embert, akit végül püspökké szenteltek és bőséges lakomával vendégeltek meg. A november 11-én ünnepelt Márton-nap ebből a legendából indult útjára és teljesedett ki a népi hagyományokban. Ezen a napon nagy mulatozás kíséretében ünneplik meg az aratás végét, sült libát és újbort fogyasztanak, illetve a babonásabbak a téli időjárást és szerencse elérésének titkát is meg tudják jövendölni.

Habár végtelen mulatozásra nem kell számítani, a művelődési központ Márton-napi délutánja ugyanazt a jókedvű és pezsgő légkört szeretné elérni, ami magát az ünnepet is jellemzi. A 15 órakor induló rendezvényen kézműves foglalkozással várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt, ahol az ünnepnaphoz köthető aranyos tárgyakat készíthetnek a résztvevők a művelődési központ munkatársainak és a Kiskunfélegyházi Grafikai Kör tagjainak segítségével.

A kézműveskedés mellett sokszínű társasjáték-választékkal várják a játszani vágyó családokat a Félegyházi Társasjáték Klub tagjai, modernebb köntösbe öltöztetve a Márton-naphoz kötődő népi játékok hagyományát. Az aktív programok után 18 órakor mindenki megpihenhet egy kicsit, és megtekintheti a Profi-L bábszínház előadásában „A csizmás kandúr” című, kalandokkal átszőtt bábjátékot. A délután folyamán természetesen senki sem marad éhen: az ünnepi lakomához kapcsolódóan a Mirtus sütöde libatepertős pogácsával várja a résztvevőket, amelyek a rendezvény ideje alatt megvásárolhatók a helyszínen. Belépőjegy 500 Ft/fő, kivéve a Márton nevű legényeknek, akiknek a belépés ingyenes.

                        

Kövessen minket a Facebookon is!