Helyi hírek 2022. november 1. 10:00

Levélféle az év utolsó előtti hónapjához

Levélféle az év utolsó előtti hónapjához
Tisztelt november! Kedves Szent András hava! Mielőtt Neked címezném a mondanivalómat, azért az elődödről, októberről ejtenék néhány szót. Időjárásilag roppant elégedettek lehettünk vele – egy-két napot kivéve, már itt a végén –, mert azért sokszor a verőfényes nyarat idézte, lehetett kirándulni, sétálgatni, befejezni az elmaradt őszi munkákat, esetleg megpucolni az ablakot.

Tudjuk, Te más vagy. A közvélemény szerint nem tanyázol a toplista elején, mert ködöt – sarat – hideget hozol. Ez a dolgod. Októberhez még annyiban azért van közöd, hogy az ő 31. napja a megosztó Halloween, ami ugyan az ősi kelta – ír – keresztény hagyományokra épül, de ma már a fesztiválok, maszkok, jelmezek kerültek előtérbe.

Ne feledkezzünk meg a reformációról se! A novem kilencet jelent latinul, de már mindenki tudja, hogy 11. vagy az évben. S "ember" végződésű. Emberiek az ünnepeid, világnapjaid, még ha némelyik szomorú-fájdalmas, embert próbálónak is mondható.

Az első mindjárt Mindenszentek, a naptárban név szerint nem említett összes szent tiszteletére. Másodikán halottak napja, krizantén, őszirózsa, gyertyák és mécsesek világítanak a sírokon. Emlékezünk. Emlékezzünk tisztelettel!
Mint ahogy mi, magyarok szerte a világban negyedikén, büszkén-könnyesen fejet hajtunk azokra gondolva, akik néhány napig harcoltak a szabadságért, és a végén a lyukas zászlókon lánctalpak tapostak.

Azt hinnénk, szürkén telnek napjaid, pedig dehogy! Kár, hogy a tolerancia világnapja a 16. – előbbre is hozhatták volna. A világszabadságért, a gyerekek jogaiért, a nők elleni erőszak megszüntetéséért elleni harc is a te hónapodra esik. Nehéz küzdelmek ezek. A kedvesség sokat jelentene, 13-án legyen mindenkihez egy jó szavunk, gesztusunk. Azért más napokon sem ártana. Higgyük el, hogy egy kedves szó csodákat tud tenni, próbáljuk ki! 19-én nemzetközi férfinap – a virágboltok forgalma ettől nem fog csúcsot dönteni. Az ifjú zenebarátok, a magyar opera, a magyar nyelv és a közoktatás napja – mind novemberre esik.
Meg az eső is.

A finomságokról ne feledkezzünk meg, liba süljön mindenki tepsijében! Szent Márton jó ember volt, csodákat és gyógyulást hozott, megosztotta köpenyét a didergő koldussal, és nem azért, hogy megdicsérjék. Emberségből. A libák meg elárulták gágogásukkal búvóhelyét, ahova a magas tisztség elől meghúzta magát. Mindig tetszett, hogy ezért hány évszázadon keresztül esznek ebbéli ünnepkor libát azok, akik tehetik. Micsoda szerencse, hogy nem az egerek cincogása vezette nyomra azokat, akik keresték Mártont.

Sok szép névnapod van, meg születés is, bár az esküvők-lakodalmak inkább máskor. Időjóslások, dologtiltó napok, szóval minden, ami kell. Kiemelem a Katalin napot – teljesen önkényesen és személyes okok miatt, családilag –, a házasságra vágyakozó lányok védőszentjeként tartják számon, de patronálja a tudósokat és diákokat is, szóval, sok a tennivalója. Jó lenne, ha egy kis esőt hozna, mert akkor karácsonykor kopogna a csizma sarka éjféli misére vagy vendégségbe menet.

Mit kérjünk tőled, kedves november? Csendes békességet, dolgos hétköznapokat, pihentető hétvégéket, a sötétséget megtörő lámpasugarakat, s azt, hogy egymás szemébe nézve ne irigységet, komorságot, lenéző sajnálkozást lássunk, hanem hitet. Hitet abban, hogy közösen ezt a hosszú őszi hónapot is egészségben, a jóra való törekvésben töltjük el.

Egymás kezét fogva, valóságosan vagy akár online.

Salánki Anikó
                        

Kövessen minket a Facebookon is!