Helyi hírek 2022. november 11. 08:00

Hatékony kommunikációval a kisgyermekek fejlődéséért

Képgaléria
Hatékony kommunikációval a kisgyermekek fejlődéséért
A szülő, a gyermek és a pedagógus közötti hatékony kommunikáció és együttműködés az alapja a Natura Hungarica Alapítvány Bio-Trio projektjének. Ennek részeként november 3-án, egynapos kommunikációs tréninget tartottak a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda mintegy 70 dolgozójának.



– A projekt célja, hogy már egészen kicsi kortól segítsük a gyermekeket, saját erősségeik kiaknázásával, hiszen mindenkinek van erőssége, nekünk, felnőtteknek pedig ezt kell tudatosítani a gyermekekben, és nem a gyengeségekre fókuszálni. „Bio”, mert harmonikus kommunikációt szeretnénk kialakítani a „Trio”, vagyis a gyermek, a szülő és a szakember között. A kommunikáció alapja az együttműködésnek, a gyermek pedig akkor fog egészségesen fejlődni, ha minden szereplő hatékonyan kommunikál egymással. A kommunikáció fejlesztése mellett szeretnénk a gyermekek egészséges fejlődését segítő tevékenységeket, így a korai fejlesztést népszerűsíteni – fogalmazott Kárpáti Rita, a Natura Hungarica Alapítvány elnöke. Azt is megtudtuk, hogy a Bio-Trio projekt előzményeként egy babanaplót készítettek, amellyel nyomon követhető, hogy a gyermek korának megfelelően fejlődik-e vagy lemaradásban van.

Kárpáti Rita hangsúlyozta: a projekt mostani szakaszában egy 3 modulból álló tréningsorozatot dolgoztak ki, ennek első állomásaként a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda mintegy 70 dolgozójának tartottak kommunikációs tréninget november 3-án.

– A résztvevők visszajelzése alapján jól sikerült és nagyon hasznos volt a tréning. Az első részben aktivizáló feladatokat kellett megoldani közösen, ezt követően pedig csoportbontásban dolgoztunk tovább. Egyszerű önismereti játékokat és olyan feladatokat játszottunk, amelyek a közösséghez és az új helyzetekhez való viszonyunkat tárják fel. Az utolsó részben pedig konfliktushelyzeteket dolgoztunk fel szerepjáték formában. A tréning, amellett, hogy remek csapatépítő volt, a tudásmegosztásnak is helyet adott, hiszen a résztvevők elmondták egymásnak saját jó gyakorlataikat – mondta el. Hozzátette: A tréningsorozat második modulja – amelyet várhatólag jövő ősszel tartanak – a motiváció témakörét, a harmadik pedig az érdekképviseletet, a mindennapi segítségnyújtást helyezi a középpontba. Sőt, a tervek szerint, az óvodával közösen szülői tréningeket is szerveznek majd a jövőben.

Csernus Krisztina, a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezetője, mint résztvevő osztotta meg saját és kollégái tapasztalatát. Elmondta: azt az elméleti tudást, amit az asszertív kommunikáció kapcsán korábban már megtanultak, most gyakorlatokon keresztül is megtapasztalták.
– Rendkívül jó hangulatban telt a tréning, komoly gyakorlati tapasztalatra tettünk szert. Az egyik feladat például nagyon jól szemléltette azt, hogyan tud együttműködni egy kisebb közösség, vagy épp hogyan változnak a szerepek, feladatok, amikor új tag érkezik a csoportba, de az is kiderült, hogy az új szereplő hogyan tudja átvenni a már kialakult szokásrendszert, normákat. Olyan tapasztalatokat szereztünk, amelyeket a hétköznapokban, a társas szituációkban is jól használhatunk – fogalmazott.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!