Helyi hírek 2022. november 5. 08:00

70 év, 70 kép – Kis László fotókiállítása az Art Turkában

Képgaléria
70 év, 70 kép – Kis László fotókiállítása az Art Turkában
A megnyitóra érkező vendégeket Gyenes Attila önkormányzati képviselő, intézményvezető és Rátkai Zsuzsanna képzőművész köszöntötte november 3-án, az Art Turkában. Gyenes Attila beszédében elmondta, mennyire büszke arra, hogy egy 70 éves életút ezen meghatározó eseményén részt vehet és köszöntheti a művészt.

László tehetsége nemcsak a festésben, restaurálásban, de a fotózásban és a közösségépítésben is megmutatkozik. Tagja a Holló László Képzőművész Körnek, illetve a Wesel Hugó Fotókörnek egyaránt. Eddigi élete során mindig törekedett arra, hogy közösségi teret teremtsen, és valahogy mindig összehozza az embereket. Fotóin keresztül sajátos perspektívában mutatja meg az általa látott világot.

Rátkai Zsuzsanna szakmailag méltatta Lászlót, vagy ahogyan ők ismerik, Lacit. Hosszasan mesélt életútjáról, amely megmutatja, hogy a művészetek iránti rajongása már egészen fiatalon, az általános iskolai rajzórákon megmutatkozott. Azután a címfestéssel kezdett foglalkozni Göblyös Simon mellett. Ez már közelített a tipográfia művészete felé. Fontos volt az arány, a kompozíció, a szerkezet és a stílusjegyek. Az évek során lezajlott az érés folyamata, amiben szerepet játszottak a megélt és elszalasztott pillanatok, a folyamatos tapasztalás, amiből a művész építkezett. László igazi lokálpatrióta, hiszen hosszú éveken keresztül kulturális helyeken dolgozott és aktívan szervezte a közösségi életet. Munkásságnak egy szelete megmutatkozik a tárlat anyagában, amely méltó színtere 70 év munkájának.

T. L.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!