Helyi hírek 2022. november 15. 16:00

Magyarország újabb pontján bukkant fel a veszélyes kaktusz

Magyarország újabb pontján bukkant fel a veszélyes kaktusz
A coloradói fügekaktusz nem őshonos, viszont rendkívül szívós növény, ezért veszélyes lehetnek a hazai növényvilágra.

Borítókép: Facebook – A Vértes élővilága

Megjelent a Vértes lankáin egy oda nem illő növényfaj. A távoli földrészről érkezett coloradói fügekaktuszokról (Opuntia Phaeaecanta) első töveit 2017-ben találta meg egy fokozottan védett terület sziklagyepében Klébert Antal, a Vértesi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őrkerület-vezetője. A fügekaktuszok a szakember szerint akkor már több éve ott fejlődhettek, erről az élénk színű termések árulkodtak – írja az Agrotrendsokszinuvidek.hu információi alapján.

Kezdetben 10-15 tő volt, majd az évenként mechanikus irtásnak köszönhetően évről évre kevesebb fordult elő a területen, 2021 tavaszán eltűnt, de idén ismét megjelent hét tő. Az idegenhonos coloradói fügekaktusz jelenléte veszélyezteti a nyílt dolomit sziklagyep őshonos növényeit. Mivel a terület távol van a lakott területektől, kertektől, és nehezen megközelíthető, valószínű, hogy a távoli földrészről érkezett faj példányait valaki szándékosan ültette ki a sziklagyepre.

A kaktuszokra jellemző, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, ezért veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra. Amerikából kerültek a kontinensre, Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig régóta a természetben élnek. Magyarországon is képesek túlélni a telet, hazánkban húsz éve bukkantak az első tövekre.

A fügekaktuszok veszélyesek, mert természetes ellenség hiányában könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos növényeket, a velük együtt élő rovarokkal, madarakkal és egyéb állatfajokkal együtt. A kaktuszok más országokban is sok fejtörést okoznak a szakembereknek, Európa mediterrán térségében is hódítanak, a horvát tengerparton és Bulgáriában jelentős számban figyelték meg a töveket.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!