Gazdaság 2022. november 7. 08:00

Továbbra is gondot okoz az aszály

Továbbra is gondot okoz az aszály
Az augusztus végi, szeptember eleji esőzések bizakodásra adtak okot, sokan úgy vélték, hogy vége az ínséges, csapadékmentes hónapoknak. Sajnos az öröm korai volt, hiszen azóta megint eltelt több hónap, komolyabb eső nélkül. A jelenlegi helyzetről Kis-Czakó Máté mezőgazdasági mérnököt, gazdálkodót kérdeztük.



Elmondta, hogy 110 milliméter eső érkezett a nyár végén, amire akkor már égető szükség volt, de a korábban egész évben hullott 125 milliméter mellett még jócskán elmaradt a korábban megszokottól. Az előző években évi 500 milliméter csapadékra szinte mindig számítani lehetett. Megtekinthettük a kikelt búzát és árpát földjein, amelyeken már sávokban látszik, hogy sárgul a csapadékhiány miatt.



Ismét nagyon száraz a föld, ismét az esőért fohászkodnak a gazdák. Az őszi vetés a földben, az árpa, repce, a búzanövény kikelt, viszont az optimális növekedéshez szükség lenne néhány alapvető dologra. A műtrágya ára nagyon magas, amit a korábbi évek veszteségei miatt a gazdák nem, vagy csak részben tudják kigazdálkodni. Jóval kevesebb pénzt tudnak a tápanyag-utánpótlásra fordítani, mint a korábbi években. Az a kevés pedig, amit szilárd állapotban a földre juttatnak bemosó csapadék hiányában (eső) nem tud úgy hasznosulni, ahogyan kellene. Hozzátette: az ideális az lenne, ha mostantól folyamatos eső, csapadék lenne márciusig. A november alapvetően csapadékos hónap volt a korábbi években, most is ebben bíznak. Utána jöhet(ne) a hó, hiszen szüksége van a növénynek rá.



A földekkel kapcsolatos őszi munkákról elmondta, hogy szántás vagy talajlazítás után valósul meg a vetés ilyenkor. Megtudtuk, hogy egyre elterjedtebb a szántás nélküli talajművelés, ami pusztán talajlazítást, gruberezést jelent, amikor a szármaradványokat úgy dolgozzák be ezek a gépek, hogy nem forgatják meg a föld rétegeit. Ez azért fontos, mert a talajban található aerob és anaerob baktériumok másképpen összekeverednek és felül lesz az a fajta, amelynek nem szükséges oxigén a fennmaradásához, alul pedig az oxigént nélkülözni nem tudó, így ezek az organizmusok rövidtávon elpusztulnak. Korábban csak a szántás volt az egyetlen talajművelési forma, akkoriban viszont sok szerves trágyát szórtak szét a földeken, ami kompenzálta a szántás okozta baktériumokban keletkezett károkat. Az otthoni kiskertben is javasolja, hogy szalmát szórjunk szét talajlazítás után és a tavaszi vetés már a szalma között valósuljon meg. 



Kis-Czakó Máté úgy véli, hogy sok gazda tart a következő szezon veszteségeitől, azért azokba a földekbe is gabona került most ősszel, ahol addig sosem volt. – Kivárnak és bíznak egy csapadékosabb télben. Egymillió hektár a gabona vetésterülete hazánkban, ami most becslések szerint egymillió kettőszázezer hektár lehet. Ez majd a napraforgótól és a kukoricától veszi el a területet – mondta. Hozzátette: ő is attól teszi függővé a tavaszi vetést, hogy mennyire lesz csapadékos a telünk. Ha marad az esőmentes időszak továbbra is, akkor a kukoricatermesztést nem kockáztatja. Marad a napraforgó és esetleg a cirok, ami egyre nagyobb teret hódít már hazánkban is.



Utóbbiról elmondta, hogy a déli országok már alkalmazzák, nálunk körülbelül 10 éve van jelen, azóta próbálkoznak a termesztésével. 60-70 mázsa a hozama a ciroknak, ami jóval kedvezőbb, mint a kukorica, ami 10 mázsát terem és a felvásárlási ára szinte ugyanannyi. Ennek a növénynek nagyon kis csapadék elég, talán ebben lesz a megoldás a jövőben.

Z. A.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!