Helyi hírek 2022. november 9. 08:00

Négy gazdag nap Petőfi jegyében

Képgaléria
Négy gazdag nap Petőfi jegyében
Régóta készültünk már az alkalomra, hogy annyi év után újra meghívhassuk tordai testvériskolánk diákjait, tanárait Félegyházára. A várva várt találkozás október 24-e és 27-e között valósulhatott meg. A Jósika Miklós Elméleti Líceumból 18 diák és 2 kísérő nevelő érkezett a józsefes diákokhoz, hogy a 10 éve megkötött kezdeményezés értelmében továbbvigyék a hagyományt: erősítsék azt a kapcsolatot, amely akkor a két iskola között létrejött.

A 20 fogadó család vendégszeretetének köszönhetően és a nevelőtestület összefogásának eredményeképpen igazán tartalmas, változatos 4 napot tölthettek nálunk a tordai magyar gyermekek. Betekinthettek egy-egy tanórába, véleményt cserélhettek az iskolai életről, annak hasonlóságairól, különbözőségeiről.

Juhász István tanár úr rendhagyó irodalomóráján sok érdekességet megtudhattak Petőfi diákkoráról, tanulmányairól. Az előadás végén többek között egy 100 éves Petőfi-kötettel ajándékozta meg a kiváló Petőfi-ismerő a tordai iskolásokat.

25-én, kedd délelőtt a kétórás városnézés folyamán megérthették a külhoni diákok, hogy miért nevezik Félegyházát Petőfi és Móra városának. A bugaci kirándulás során az erdészeti múzeum vendégszeretetét is élvezték, s rendkívüli élményben lehetett részük, hiszen Pétermonostorán az elmúlt években feltárt és azóta is folyamatos régészeti ásatások eredményei alapján kaptak páratlan információkat az avar korról, lenyűgöző előadásban.

26-án, szerdán a városi könyvtár helytörténeti ritkaságait tekinthették meg, majd ők is bekapcsolódtak a városi szintű Petőfitől Petőfiről Félegyházán című játékos ismeretszerző-ismeretátadó vetélkedőbe. Nagyon örültünk annak, hogy 7 iskola nevezett az általunk szervezett programba, s a határon túli magyar iskolások együtt vetélkedhettek a félegyházi tanulókkal. Az pedig külön megelégedéssel tölt el bennünket, hogy jól érezték magukat a résztvevők, miközben a változatos, interaktív feladatok megoldása során sok ismeretet szerezhettek Petőfiről.

Iskolánk a magyartanárai által összeállított feladatokat további felhasználás céljára megosztja a résztvevő intézményekkel.

A
Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tangazdaságába tett látogatásukat egy jókedvű sportdélután követte.

Még aznap este a Borvirág Táncegyüttes egyórás előadását a vendégfogadó családokkal együtt nézték meg a tordaiak. A prózai gondolatokkal megfűszerezett színvonalas, pörgős néptánc mindenkit elkápráztatott – a nagyhatású élményt vastapssal köszönte meg a közönség.

Az utolsó nap délelőtt, a hazautazás előtt, megint csak olyan felejthetetlen eseményen vehettek részt vendégeink, amely életre szóló élményt jelenthetett diákoknak, nevelőknek egyaránt. Megtisztelő volt számukra, hogy ők is elhelyezhették koszorújukat a Petőfi-szobor leleplezésének 100 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Albert-Kiss Réka tanárnőnek igazán felemelő érzés volt visszaemlékezni a Fehéregyházán 1999-ben felállított Petőfi-szobor avatási ünnepélyére, amelyen református lelkész édesapjával 8 évesen vett részt.

Így kapcsolódik a múltunk a jelenhez, így örökítjük tovább közös értékeinket, kapcsolatainkat.


Jankovszkiné Dobó Anikó

Fotó: Szécsényiné Tímár Tímea
          intézményvezető-helyettes



                      

Kövessen minket a Facebookon is!