Helyi hírek 2022. november 10. 17:30

Nem marad adventi fények nélkül idén sem Kiskunfélegyháza

Nem marad adventi fények nélkül idén sem Kiskunfélegyháza
Fényes ünnep lesz az idei advent is Kiskunfélegyházán, bár a korábbinál jóval szerényebb költségek mellett– tudtuk meg Csányi József polgármestertől. A rezsicsökkentés miatt az első hírek arról szóltak, hogy ünnepi fények nélkül marad a város advent idején. A polgármester elmondta, hogy felmérték a rendlelkezésre álló lehetőségeket, figyelembe véve azokat a területeket is, ahol nincs lehetősége az önkormányzatnak.

Borítókép: Görög Anita

Mindezek mellett úgy gondolja, hogy az adventi időszak az év legszebb része, amikor az ember lelke kicsit megnyugszik és összegzi magában az évet, az elvégzett feladatait. Az egész család együtt van és megtelik a szívünk melegséggel. Éppen ezért gondolták úgy, hogy meg kell teremteni annak is a lehetőségét, hogy idén is ünneplőbe öltözzön a város. Ennek értelmében az adventi, sok éves hagyománnyal rendelkező szombat esti gyertyagyújtásokat megtartják, ahol kisebb előadásokkal, köszöntőkkel teszik színesebbé az eseményt. A karácsonyfát felállítják, a Petőfi és a Szent János-tér ünnepi díszt és fényeket kap, a világító rénszarvast sem kell nélkülöznünk idén. A világító elemeket az említett tereken időkapcsolóval látják el, így hétköznapokon 18-tól 20 óráig, hétvégén 18-tól 22 óráig világítanak majd. A városvezető úgy gondolja, hogy ez az időszak az, amikor az emberek egy-egy esti sétát beiktatnak, így ilyenkor a tér teljes karácsonyi pompában látható majd. A Petőfi- téren helyet kap majd egy szerényebb karácsonyi vásár, de a megszokott dolgokat és finomságokat így is megtalálják ott az érdeklődők. A polgármester megköszönte a kollégái munkáját, kiemelve Keresztes Tünde kulturális referenst, aki nagyon sokat tett idén is az adventi programokért és ünnepi díszítésért.

Keresztes Tünde kérdésünkre elmondta, hogy nagyon örül neki, hogy lehetőség nyílt arra, hogy méltó módon ünnepeljünk idén is, amit megköszönt a polgármesternek és a városvezetésnek. Megtudtuk tőle, hogy idén is készültek Görög Anita kolléganőjével újdonságokkal: új díszeket és új színeket fedezhetünk fel a karácsonyfán, amit hamarosan teljes pompájában tárnak a városlakók elé.

November 21-én kezdődik a Petőfi-tér feldíszítése: itt az adventi koszorú, a fenyőfa, a szánkó szarvassal, a fagyöngykapu és a Betlehem is helyet kap majd. A korábban említett módon készül el a díszvilágítás, akkor érkeznek meg a faházak is, ahol kézműves árusok, gasztroegységek kapnak helyet és karácsonyi muzsikára is számíthatnak a járókelők a téren áthaladva.

Az első adventi gyertyát november 26-án, szombaton 17 órakor a nagycsaládosokkal gyújtják meg. Hatvani Zsófia lelkész asszony mond köszöntőt, közreműködik Lizik-Varga Katica. A következő három szombaton, december 3-án, december 10-én és december 17-én szintén 17 órakor kezdődnek a gyertyagyújtások, ahol köszöntőket hallhatnak, és műsorral készülnek a szervezők, valamint meleg teával és forralt borral kínálják a megjelenteket. Elárulta azt is, hogy december 6-án érkezik a Télapó a Petőfi-térre, ahol előtte Kátai Tibor várja a gyermekeket egy interaktív, táncos-énekes mikulásváró műsorral.

Z. A.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!