Helyi hírek 2022. november 11. 07:00

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

Képgaléria
Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület
Az út- és kerékpárút-hálózat fejlesztése, a közlekedésbiztonság növelése és a hulladékszállítás kérdésköre is napirendre került a november 10-i közmeghallgatáson. A felmerült kérdésekre Csányi József polgármester válaszolt a városháza dísztermében.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete november 10-én tartotta éves közmeghallgatását, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehettek.

Csányi József polgármester kérdésekre válaszolva, a kerékpárút-hálózat fejlesztése kapcsán elmondta: kiemelt projektként kezeli a város a kerékpárosok biztonságos közlekedését szolgáló utak kialakítását. Abba a turisztikai pályázatba, amelyben a Fürdőszálló és a strand megújítása is szerepel, újabb kerékpárutak építése is bekerült. Elkészült a Csanyi úttal párhuzamos kerékpárút komplett tervdokumentációja, és a tervek között szerepel az 5-ös számú főutat és a Csanyi utat összekötő déli elkerülő szakasz bővítése is kerékpárúttal. Hozzátette: Gátér és Kiskunfélegyháza között is terveznek bicikliutat. A fejlesztések várhatóan 5-10 éven belül valósulhatnak meg. Azt is elmondta, hogy az Izsáki út és a Bercsényi utca fizikailag alkalmatlan arra, hogy kerékpárutat építsenek ki, bármennyire is nagy az igény erre.

A Szentesi út és az 5-ös főút kereszteződésén lévő lámpák kapcsán elmondta: azok váltása egy programozott, ciklusos rendszerben működik. A ciklusidők meghosszabbítását egy hónappal ezelőtt kérvényezték a kezelő, Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, így várhatóan heteken belül megtörténik a rendszer átprogramozása, így a zöld jelzés alatt több autó haladhat át. Hozzátette: ugyanígy áttekintették a ciklusidőket a városháza előtti lámpás kereszteződésnél és a Petőfi-lakótelepen, a Bercsényi utca és a Dr. Holló Lajos utca találkozásánál. Mindkét helyen az áthaladási idő hosszabbítását kérték.

Több kérdés is felmerült a forgalmasabb utak sebességkorlátozása és az elektromos bicikliseket, rollereseket érintő KRESZ-szabályok kapcsán. Ezekre válaszolva hangsúlyozta: a város vezetése elhivatott a közlekedésbiztonság javítása érdekében, legyen szó gyalogosokról, biciklisekről, vagy autósokról. Az Izsáki úton például hetente végeznek sebességellenőrzést a hatóságok, ami hatékonyan működik. Hozzátette: helyszíni bejárást tartanak majd azzal a céllal, hogy felmérjék, lehetséges-e a Mikszáth Kálmán utca és az Izsáki út kereszteződésénél egy gyalogátkelőhely kialakítása. Kiemelte: a közlekedésbiztonság javítása érdekében a rendőrkapitánysággal együttműködve évente szerveznek nyílt napokat, versenyeket, ahol a fiatalokkal megismertetik a szabályos közlekedést, sőt, nemrégiben egy közlekedésbiztonsági tábort is megvalósítottak.

A közmeghallgatáson napirendre került a fa- és széntüzelés égéstermékeként keletkező hamu elszállítása is. Az erre vonatkozó kérdésekre válaszolva arról tájékoztatott a polgármester, hogy keresik a megoldást a hamu gyűjtésének és elszállításának módjára. Ez ügyben a hulladékszállítást végző csongrádi székhelyű céggel és a kormánnyal is felvették a kapcsolatot, eljuttatták feléjük kérdéseiket.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!