Helyi hírek 2022. november 24. 14:00 Forrás: MTI

Elkezdődött az országos énekesmadár-etetési szezon

Elkezdődött az országos énekesmadár-etetési szezon
A 133. országos énekesmadár-etetési szezon november második felétől márciusig tart – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

Borítókép: Unslpash illusztráció

A madarakat – a közvélekedéssel ellentétben – nem azért etetik ilyenkor, hogy azok életben maradjanak, erre természetesen emberi segítség nélkül is képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése. Ugyanakkor az MME felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

A közlemény szerint az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a hidegebb időben megszokottnak.

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható: napraforgó, alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó) – ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet; plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere.

Bármi mással kísérletezni felesleges és a madarakra nézve kockázatos lehet – hangsúlyozza a madártani egyesület. 
          

Kövessen minket a Facebookon is!