Helyi hírek 2022. november 19. 12:00

Zöld hírek

Zöld hírek
Az idei nyár forrósága és a szinte egész évre jellemző nagy szárazság felhívta a figyelmet arra, hogy nagyobb mértékben kell együttműködni a természettel és meg kell tanulnunk jobban alkalmazkodni. Egyre nagyobb szükség van a fák klímajavító lombtömegére. Ennek a nyárnak a nagy vesztesei a tuják, a nyírfák, a gyepek, és jó néhány lombos fa is, amely nehezen viselte a hőséget. De van néhány nagy meglepetés is. Jól vizsgázott több tűlevelű örökzöld: az ezüstfenyők, leylandi ciprusok, fekete fenyők.

A volt bankfalui iskola udvarán egykor több cédrust is ültetett Vas Antal igazgató úr, amelyek mára szép hatalmasok lettek és könnyedén viselték az idei extrém időjárást. Augusztus közepén pedig meglepődve láttuk, hogy a kossuthvárosi játszótéren a száradó gyepben, lombhullatta fák és cserjék között üdezölden virul egy fiatal hársfa. A magról szaporított fácska a növények alkalmazkodásának csodás módszerét mutatja: a természetes szelektálódást.



A nyári tapasztalatok nyomán a közelmúltban elkészült közterület-felújításoknál már néhány reményteljes örökzöldet: így a nagy parkolóban és a Deák Ferenc utcában néhány himalájai cédrust (CEDRUS DEODARA) és arizóniai ciprust (CUPRESSUS ARIZONICA) telepítettek.                     

              

Kövessen minket a Facebookon is!