Kultúra 2014. november 18. 15:00 Forrás: dr. Wicker Erika

Mikroszkóp alatt a kunbábonyi avar sírleletek

Képgaléria
Mikroszkóp alatt a kunbábonyi avar sírleletek
November 12-13-án zárva volt a Cifrapalotában július dereka  óta látogatható „Nagyurak és vezérek. Híres avar leletek a Kiskunságból” c. régészeti állandó kiállítás. Németországi szakemberek vizsgálták a híres kunbábonyi avar sírlelet legszebb tárgyait.

Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya PhD, a lipcsei Geisteswissenschaftliches Zentrum, Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas e.V., valamint Dr. Hans-Ulrich Voß, a frankfurti Römisch-Germanische Komission des Deutschen Archäologischen Instituts munkatársa a legmodernebb felszereléssel két napon keresztül vizsgálta a kunbábonyi avar sírlelet néhány páratlanul szép darabját. Munkájukat a Kecskeméti Katona József Múzeum részéről Dr. Wicker Erika PhD, a kiállítás rendezője segítette.

A kutatás egy nagyobb projekt része. Kecskemétre Budapestről érkeztek a német kollégák, ahol a Magyar Nemzeti Múzeumban a bócsai, ugyancsak igen gazdag temetkezés aranytárgyaival foglalkoztak. Kecskemétről pedig a vajdasági Sremska Mitrovicába utaztak tovább, itt a híres sirmiumi avar lelet arany övvereteivel folytatták a vizsgálatot.

A vizsgált leletek megegyeznek abban, hogy egykori tulajdonosaik az avar társadalmi piramis csúcsán álltak; uralkodók vagy az uralkodóház tagjai voltak, akik megengedhették maguknak, hogy díszövüket különleges szépségű, nagyméretű, öntött arany veretekkel ékesítsék. A kutatások egyfelől e díszöv-veretek roncsolásmentes X-RFA (röntgen fluoreszcenciás analízis) vizsgálatát foglalták magukban, amivel lehetővé vált anyagösszetételük pontos meghatározása.

A leletek digitális mikroszkópos dokumentációja pedig igen nagy felbontású, három dimenziós fényképek készítését célozta. A kutatási eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a korai avarkor legszebb tárgyainak – és ezzel egykori tulajdonosainak – egymáshoz való viszonyát tisztázhassuk, s talán készítési helyükre is következtetni tudunk. Az eredmények és a felvételek a három régész közös tudományos publikációjában jelennek majd meg.

Fotó: dr. Kriston Vízi József

 

Kövessen minket a Facebookon is!