Helyi hírek 2022. november 18. 10:00

Már kifestőként is elérhető Zümike, a méhecske

Már kifestőként is elérhető Zümike, a méhecske
A tavalyi mesekönyv megjelenése után, kifestő formában is elérhető már Zümike, a méhecske története – tudtuk meg a szerzőtől, Fliszár Károly Györgytől.



– A tavalyi mesekönyv kapcsán találtunk egymásra Tarjányi Xéniával, aki az illusztrátora volt a könyvnek és megálmodója Zümike alakjának. Később elkészült a zene hozzá és hangoskönyv is megvalósult a történetből – mondta a szerző, majd hozzátette: komplett anyagnak tűnt, egyetlen kivétellel: az óvodás korú gyermekeket is meg szerették volna szólítani a méhecske történeteivel, így született meg a kifestő ötlete.



Tarjányi Xénia művésztanár, illusztrátor elmondta, hogy a borítókép abszolút ötletindító lehet az óvodáskorú gyerekeknek, akik szabadon elengedik a fantáziájukat és a saját élményvilágukat vetik papírra ilyenkor. – A mesekönyv figuráit kidolgozva rajzoltam meg a színező képeit, 10 alkotás került bele, a legkedveltebbek: amikor Zümike találkozik a darázzsal vagy vizet hord, illetve a királynő alakja is kiszínezhető. Elmondta, hogy csakúgy, mint a történetben, az illusztrációban is a természetközeliség volt a legfontosabb, ennek megfelelőek a színek is, amelyekkel a mesekönyvben dolgozott.



Fliszár Károly elmondta, hogy számára elsődleges volt a mese kapcsán, hogy szakszerű legyen, hiszen nagyon aktuális a témája. A mesekönyvben a 10 mese leköveti egy dolgozó méh és a királynő életét is, és bár megengedné a műfaj, hogy elrugaszkodjon a valóságtól, ez nem történik meg. A kifestővel kapcsolatban megtudtuk, hogy a cél a színezés mellett a hangi anyag és a zene használata is, amit óvodai csoportokban is el tud képzelni. A közeljövőben a meseírás kapcsán elmondta, hogy születendőben van Motoros Pista története, akin keresztül készül bemutatni a mezőgazdáságból élők mindennapjait, a vidéki fiatalembert, az ő életét és kalandjait.

Z. A.

                  

Kövessen minket a Facebookon is!