Gazdaság 2022. november 17. 18:00

Újabb fejlesztési időszak előtt áll Bács-Kiskun

Újabb fejlesztési időszak előtt áll Bács-Kiskun
Gazdaságfejlesztés, út- és vasútépítés, vízutánpótlás és energetikai beruházások – ezek a következő évek legfontosabb fejlesztési célkitűzései – hangzott el csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett polgármesteri fórumon a kecskeméti Neumann János Egyetemen.  – Az európai uniós forrásokból összesen évente 6 ezer milliárd forint érkezhet Magyarországra, és amennyiben a világgazdasági helyzet lehetővé teszi, nagyjából ugyanennyi hazai forrást is mellé tudunk majd tenni. Nagyon komoly fejlesztési időszak előtt állunk – hangsúlyozta Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a polgármesteri találkozó első napján.A régióban és a megyében a legfontosabb fejlesztések közé tartozik a Homokhátság vízutánpótlása (az év végére az északi részek tervei elkészülnek); a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása; a Paks-Kalocsa híd kivitelezése; valamint az M8-as és M9-es autópályák megépítése. Bányai Gábor külön kiemelte az energetikai fejlesztések szükségességét: a régióban a geotermikus energiára alapozva akár olyan mennyiségű elektromos áramot lehetne megtermelni, mint amennyit jelenleg a Paksi Atomerőmű állít elő.    – Több mint százmilliárd forint érkezhet a következő években Bács-Kiskun megyébe az idén elkezdődött TOP Plusz program keretében. Ezt a forrást óvodák, iskolák felújítására, kerékpárutak, 4-5 számjegyű utak, járdák építésére és iparterületek fejlesztésére, a gazdasági növekedés elősegítésére lehet majd felhasználni – mondta el a találkozón Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: a jövőre befejeződő TOP program forrásfelhasználása tekintetében Bács-Kiskun megye kifejezetten jól teljesített, köszönhetően a megyei önkormányzat és a települések közötti példaértékű együttműködésnek.       – A legtöbb települési és területfejlesztési projektet Bács-Kiskun megye vitte végig az elmúlt években. Alapelvünk, hogy minden településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. A TOP Plusz programban az eddigi gyakorlatnak megfelelően  mind a 119 település számára szakmai segítséget nyújtunk – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ennek megfelelően minden megyei polgármesterrel egyeztettek arról, hogy a következő években milyen beruházásokra igényelnének pályázati forrásokat.
– A célunk az, hogy az életminőséget tovább növeljük Bács-Kiskunban – hangsúlyozta Rideg László.A polgármesteri fórumon a településvezetők előadást hallhattak továbbá a határon átnyúló projektekről, az energetikai jógyakorlatokról, az önkormányzati marketingről, a Petőfi 200 emlékév programjairól vagy éppen a kerékpáros turisztikai fejlesztésekről. A jegyzők számára külön szekcióban voltak előadások aktuális szakmai kérdésekről.  Egyetemi szint

A polgármesteri fórum résztvevői megismerhették a Neumann János Egyetemen zajló oktatási munkát is, valamint bejárhatták az új campust. Mint Dr. habil Fülöp Tamás rektor elmondta, jelenleg csaknem 3400 hallgatójuk van, és idén 1100 elsőéves kezdte meg felsőfokú tanulmányait a 13 alapképzésük valamelyikén. 58 vállalati partnerrel folytatnak duális képzést, 5 szakon zajlik mesterképzés, valamint beadták a kérelmet a doktori iskola alapítására is. Az egyetem a jövőben kutatásfejlesztési központtá kíván válni.
                

Kövessen minket a Facebookon is!