Helyi hírek 2022. november 19. 18:00

Sajtótájékoztatót tartott az LMP

Sajtótájékoztatót tartott az LMP
Az LMP önkormányzati képviselője, Kis-Szeniczey Kálmán és Lezsák Sándor közös peréről és az LMP Zöld konzultációjáról tartott sajtótájékoztatót november 19-én, a Petőfi szobornál dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Kis-Szeniczey Kálmán.

A Lezsák Sándorral szembeni per kapcsán az LMP önkormányzati képviselője elmondta: még január közepén készült egy videó a Lakitelek Népfőiskola és a Hungarikum Liget területén, amelyet, január 14-én osztott meg politikusi Facebook-oldalán. Ezt követően Lezsák Sándortól, ügyvédei útján felszólítást kapott, hogy a videót törölje, mivel az sérti az országgyűlési képviselő személyiségi jogait.

– A kérést természetesen nem teljesítettem, ezért február végén, vagyis a választási kampányban személyiségi jogi pert indított ellenem Lezsák Sándor a Kecskeméti Törvényszéken. A per tárgya az a két mondat volt, amelyben a nemzeti művelődési intézet kastélyszerű épületéről nyilatkoztam, és annak közpénzfelhasználási hátterére kérdeztem rá. Lezsák Sándor egymillió forint sérelmi díjat és bocsánatkérést kért tőlem. Az október 7-i tárgyalásra sem ő, sem az ügyvédei nem jöttek el. November 4-én, a Kecskeméti Törvényszék ítéletében elutasította Lezsák Sándor keresetét. A bíróság megállapította, hogy az adott videóval nem sértettem meg a személyiségi jogait, valótlan tényállítást nem közöltem – ismertette Kis-Szeniczey Kálmán. Hozzátette: a jövőben is mindent elkövet azért, hogy a Lakitelek Népfőiskola és a Hungarikum Liget közpénzfelhasználását megvilágítsa.

Dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke üdvözölte a kecskeméti bíróság ítéletét. – Kis-Szeniczey Kálmán több alkalommal tett fel kérdéseket a lakiteleki Népfőiskola Alapítványhoz beérkezett pénzek felhasználásáról, de Lezsák Sándor ahelyett, hogy nyíltan válaszolt volna, bírósághoz fordult. Szomorúnak tartjuk, hogy nem értette meg a videó üzenetét. Azt, hogy azok, akik közpénzt kapnak, azoknak teljesen átláthatóan el kell számolnia arról, hogyan költötték el – mondta el. Hangsúlyozta: az emberek körében a bizalmatlanság a politikusok iránt azért van, mert a Fideszhez közel állók rejtegetik, hogy mekkora összegeket kapnak költségvetési és uniós forrásokból, és azokat mire használják fel.



Zöld konzultáció az energiaválsággal kapcsolatban

Az LMP társelnöke arról is tájékoztatott, hogy Magyarország Zöld Pártja ellenkonzultációt hirdetett, mivel a Fidesz úgy indított nemzeti konzultációt az energiaválságról, hogy abban egy szó sem esik az egyetlen valódi megoldást jelentő zöldfordulatról. – Azt látjuk, hogy a kormány az energiaválság igazi okait eltitkolja, és nem hajlandó önvizsgálatot tartani. Egyértelmű, hogy a kormány az elmúlt 12 évben hibás energiapolitikát folytatott, mivel az orosz fosszilis energiaforrásokra és az atomenergiára építette az energiakiszolgálás jövőjét. Ezzel a kormány nem felkészítette az országot az energiaválságra, hanem kiszolgáltatta – fogalmazott.

Az LMP 5 kérdést tesz fel a Zöld konzultációban. Azt kérdezik az állampolgároktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormánynak mielőbb országos épületszigetelési programot kellene indítania, és azzal, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza a szélerőművek telepítését ellehetetlenítő rendelkezéseit. A harmadik kérdés a napelemadó eltörlésére, a negyedik a klímabérlet bevezetésére vonatkozik. Az ötödik kérdésben pedig a paksi bővítésre vonatkozó, Oroszországgal kötött szerződés felmondásával kapcsolatban kérik az állampolgárok véleményét.

G. E.

Fotó: Veres Borbála
                       

Kövessen minket a Facebookon is!