Helyi hírek 2022. november 24. 08:00

Óvatosan vásároljunk az internetről!

Óvatosan vásároljunk az internetről!
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság a következő fontos szabályokra hívja fel a lakosság figyelmét a megnövekedett karácsonyi online vásárlásokkal kapcsolatban.

Borítókép: Thinkstock illusztráció

A rendelés megtétele előtt ellenőrizze, hogy az adott webáruház megbízható-e, illetve, hogy valódi kereskedelmi tevékenységet folytat-e. Ezt megteheti, ha az adott weboldalon ellenőrzi, „megtalálható-e az „általános szerződési feltételek”, az „adatkezelési tájékoztató”, valamint az „impresszum”, amelyből megbizonyosodhat, hogy az adott cég valódi kereskedelmi tevékenységet folytat. Fontos, hogy a kapcsolattartás lehetőségét is ellenőrizze, ennek hiányában nincs lehetőség a reklamációra. Felhívják a figyelmet azokra a nem valódi kereskedelmi tevékenységet folytató weboldalakra, amelyek hasonlítanak ugyan a nagy népszerűségnek örvendő webáruházak weboldalaira, de valójában csak a jóhiszemű vásárlók megkárosítása a céljuk. Ezeket szintén az „impresszumban” található adatok ellenőrzésével zárhatja ki.

Ha online fizetést választ, akkor a bank által működtetett, biztonságos oldalon keresztül adja meg a kártya adatokat.

A bankkártya-adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

A piaci áron jóval olcsóbban hirdetett áruk mindig gyanúsak!

Közösségi oldalakon ajánlott apróhirdetések a legveszélyesebbek! Így a magánszemélyektől történő vásárlásnál a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, és lehetőség szerint ezeket a vásárlásokat utánvétellel bonyolítsák le! Több esetben a nem megbízható eladóktól rendelt termékek nem érkeznek meg, vagy nem megfelelő minőségben érkeznek meg, illetve nem az a termék érkezik meg, amelyre a rendelést leadták.

A bankkártya megfelelő használata szintén nagyon lényeges! A vásárlási LIMIT-et már a NETBANK-on keresztül is beállíthatja és a pénzmozgásról érdemes SMS-t kérni a netbankot vezető pénzforgalmi intézettől. Amennyiben nem az Ön által indított átutalásról értesül, a bankkártyát azonnal tiltsa le.

Sikeres készülődést és körültekintő karácsonyi bevásárlást kíván a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!