Helyi hírek 2022. november 25. 07:00

Milliárdos pályázatot nyújt be az önkormányzat a Molnártelepi út felújítására

Képgaléria
Milliárdos pályázatot nyújt be az önkormányzat a Molnártelepi út felújítására
17 napirendi pontot tárgyalt meg november 24-i ülésén a félegyházi képviselő-testület. Döntés született többek között a helyi adórendeletek felülvizsgálata, a 2023. évi járási startmunka közfoglalkoztatási mintaprogramok és az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogram indítása tárgyában. Továbbá arról is határoztak a városatyák, hogy 1 milliárd 189 millió forint támogatást pályáz meg a kiskunfélegyházi önkormányzat a Molnártelepi út felújítására. A forrást a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált TOP PLUSZ Helyi gazdaságfejlesztés című pályázatból remélik elnyerni.

Már eddig is több testületi ülésen került napirendre a Molnártelepi összekötő út felújításának szükségessége. A grémium korábban meghozta már az út szélesítéséhez szükséges döntéseket, és a tervezéshez szükséges forrást is rendelkezésre bocsátotta. Ebben az évben 63 millió forintot költött az önkormányzat az útépítés érdekében szükséges közművek áthelyezésére. Az útfelújítás kapcsán elkészült előzetes, koncepció szintű tervek alapján kalkulálható költségekkel számolva az Izsáki út balra kanyarodó sávval történő szélesítése és a Molnártelepi út mintegy 950 méteres szakaszának felújítása valósulhat meg az első ütemben.

Az állami tulajdonban és a MÁV Zrt. vagyonkezelésében lévő ingatlanok ingyenes tulajdonba adása folyamatban van, várhatólag a jövő év első negyedévében az átadásról szóló döntés is megszületik. A beruházáshoz szükséges mintegy 1,2 milliárd forint elnyerése érdekében november 30-áig kell benyújtani az igényt a száz százalékos támogatási intenzitást nyújtó TOP Plusz forrásra. A pályázatot a megyei önkormányzat tulajdonában álló Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen dolgozta ki az önkormányzat. A képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazta Csányi József polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges előkészítő feladatok és nyilatkozatok megtételére és a pályázati dokumentumok aláírására.

A napirendi pontok megvitatását követően Kollár László (Jobbik) az uszoda téli bezárásával kapcsolatban tett fel kérdést. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy a négyhónapos bezárásról alapos mérlegelés után született döntés. Arról érdeklődött, hogy esetleg emelt díj ellenében megoldható lenne-e az uszodahasználat. A kérdésre dr. Faragó Zsolt jegyző elmondta, hogy az uszoda épülete egy vasszerkezetű régi iparcsarnok, aminek a korrózióját a két nagyteljesítményű légcserélő folyamatos működtetésével lehet csak megelőzni. Mivel ezek energiafelhasználása óriási, a medencék vizét a zárva tartás idejére leengedik. Ettől eltérni nincs lehetőség, ugyanis a létesítmény eddigi 15 millió forintos éves működtetési költsége 2023-ban 250 millió forint lenne. Ezt a jelenlegi körülmények között nem tudja megfinanszírozni az önkormányzat, azonban – tette hozzá a jegyző – ha lesz valamilyen állami kompenzáció, vagy pozitív irányba változnak a körülmények, az önkormányzat is felülbírálja a döntést.

Csányi József polgármester a testületi ülés zárásaként elmondta: 2023-ban december 15-én tartja utolsó ülését a félegyházi képviselő-testület. Szeretettel invitált mindenkit az adventi gyertyagyújtásokra, amit a következő négy szombaton a városháza előtt rendeznek meg, 17 órai kezdettel.

T. T.
          
Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!