Helyi hírek 2022. november 26. 10:00

Szalkszentmártonban ülésezett a megyei közgyűlés

Szalkszentmártonban ülésezett a megyei közgyűlés
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés novemberi szalkszentmártoni ülésén többek között elfogadták a megye következő évi költségvetését, környezetvédelmi programját, döntöttek az új megyei rendőrfőkapitány kinevezésének támogatásáról, valamint a Területrendezési Terv módosításának megindításáról és a határon átnyúló projektekkel kapcsolatban is hallhattak tájékoztatást.

November 24-én ismét ülésezett a megyei közgyűlés, amelynek ezúttal Szalkszentmárton adott otthont. Az ülést megelőzően, hagyományosan a házigazda önkormányzat polgármestere, Gulyásné Horváth Tünde köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta a települést.Rideg László, a közgyűlés elnöke tizenöt napirendi pontot terjesztett elő, amelyek között elsőként az új megyei rendőrfőkapitány kinevezésének támogatásáról tárgyaltak, mivel a megyei rendőrfőkapitány kinevezéséhez a megyei önkormányzat képviselőtestületének a véleményét is kikérik. Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány megismertette a jelenlévőkkel dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos szakmai életútját és hangsúlyozta, hogy egy 30 éve szolgáló, kiváló szakembert kap Bács-Kiskun megye dr. Gulyás Zsolt személyében. – Minden erőmmel azon fogok dolgozni, hogy az itt élők biztonságban éljenek – jelentette ki bemutatkozó beszédében az új főkapitány. A közgyűlés úgy döntött, hogy támogatja a szakember kinevezését a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság élére.A közgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki Dávid Károlynak megyei főkapitányként végzett kiemelkedő munkájáért. A rendőr vezérőrnagy leköszönő beszédében hangsúlyozta, hogy szolgálati ideje alatt mindig érezte a lakosság bizalmát, ami erőt adott a munkájához.
– Megnyugvással távozom, mert tudom, hogy továbbra is emberközpontúan tud majd haladni a munka – jelentette ki.

Az ülésen Rideg László elnök a két testületi ülés közötti ügyekről is tájékoztatta a jelenlévőket, amelyben többek között elmondta, hogy a napokban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének a tagjává vált.

A képviselők elfogadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet, amely egyensúlyt teremt az emelkedő rezsiárak ellenére is az önkormányzat gazdálkodásában. A költségvetés stabilitása lehetővé teszi, hogy nem kell számolni leépítéssel és a projektek zökkenőmentesen folytatódhatnak. Döntött a testület Bács-Kiskun Megye Környezetvédelmi Programja 2021-2027-ről, amelyet Szőke Norbert szakértő ismertetett az ülésen. Támogató döntést hozott a közgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Területrendezési Terv módosításának megindításáról, amely előfeltétel egy nagy naperőmű-fejlesztés létrehozáshoz.Az Alaptörvény módosítása értelmében 2023. január 1-jétől az ország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezése „vármegyére” változik. Ezért a képviselők döntöttek a vármegye címeréről, pecsétjéről, zászlajáról és használatuk rendjéről, valamint a „Bács-Kiskun vármegye” név használatáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotásáról.

Csókási Eszter Anna, a DKMT ügyvezetője pedig a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Kft. munkájáról tartott beszámolót a jelenlévőknek. Az Interreg – IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megerősödött a térség szőlészeti-borászati, gazdasági, turisztikai együttműködése, valamint egy román-magyar együttműködés keretében, közös munkaerőpiaci kérdésekre próbál megoldásokat találni az ügynökség, amely összefogja a határvidék területén, a foglalkoztatással és képzéssel foglalkozó valamennyi érintett intézményt.Rideg László elnök beszélt a „Az Érték – Élmény – Egészség megjelenítése közösségi programokban” a „Bács-Kiskun boldoggá tesz” és az „ITTHON MARADUNK” identitás fejlesztő és támogató programokról, előrehaladásukról, amely programok között kiemelt szerepet kapnak a Petőfi Emlékévekhez köthető programok. A közgyűlés tagjai megtekinthették a megye új imázsfilmjét, a Petőfi Emlékévekre készült videoklipet, megzenésített verset, amelyben a főszerepet maga Petőfi Sándor kapta, akit Bánföldi Szilárd színművész alakít és a No Sugar erdélyi együttes hangszerelt.

Az ülés végén, a hagyományoknak megfelelően faültetéssel zárták a munkát, amely után a közgyűlés tagjai látogatást tettek a Petőfi Sándor Emlékmúzeumban.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!