Helyi hírek 2022. november 29. 16:00 Forrás: MTI

Szerényebb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok

Szerényebb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok
Egyre többen keresik a sajátmárkás termékeket.

Borítókép: Getty Images illusztráció

Érezhetően megfontoltabbak a vásárlók, keresik az akciókat és az olcsóbb termékeket, így a korábbiaknál visszafogottabb év végi ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok derül ki az MTI által készített körképből. A Tescóban most átlagosan 6100 forintot hagynak ott egy-egy vásárlásnál a vevők, az elmúlt időszakban körülbelül 15 százalékkal nőtt a vásárlások összege úgy, hogy közben eggyel kevesebb termék van a kosárban közölte a vállalat az MTI-vel. A vásárlók egyre többször a sajátmárkás vagy az olcsóbb termékeket választják. A korábbinál „fogékonyabbak” az akciókra is, a Tesco klubkártyás forgalma, amelyen keresztül a promóciók nagy részét nyújtják, 70 százalékkal nőtt az idén.

A Penny tájékoztatása szerint idén októberben árbevételük 34 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi azonos időszakban, az értékesített áruk mennyisége ugyanakkor 9,8 százalékkal csökkent. Az utóbbi négy hétben az értékesített mennyiség csökkenése már csak 7,5 százalék volt, ami a vállalat értékelése szerint azt jelenti, hogy a nehezén túl vannak. A Penny szintén arról számolt be, hogy újabban a sajátmárkás termékeik felkapottabbak, emellett a fogyasztók nagyobb figyelemmel fordulnak a promóciós termékek felé. Az áruházlánc aktuális akcióiban szereplő árucikkek érezhetően nagyobb számban fogynak.

Az Auchan az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az élelmiszerek esetében néhány kategóriát leszámítva nem tapasztal csökkenést a volumenben, sokkal inkább a termékek közötti átrendeződés figyelhető meg. Az áruházlánc az ünnepi szezonban nem számít mennyiségi csökkenésre, az ársapkás termékek kétszámjegyű volumennövekedése húzza az eladásokat.

A Spar eddigi tapasztalatai szerint egyes termékkörök esetében a vásárlók a közepes árkategóriájú termékekről az alacsonyabb árkategóriájúakra tértek át, és megnőtt a sajátmárkás termékek iránti érdeklődés. Az áruházlánc sajátmárkás termékeinek forgalmi részaránya az elmúlt hónapokban 25-ről 30 százalék körülire nőtt.
                

Kövessen minket a Facebookon is!