Helyi hírek 2022. november 26. 20:00

Meghitt hangulatban gyújtották meg advent első gyertyáját

Képgaléria
Meghitt hangulatban gyújtották meg advent első gyertyáját
Szívet melengető érdeklődés mellett zajlott az első adventi gyertyagyújtás a város koszorúján november 26-án, szombaton.

A megjelenteket Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referense köszöntötte, aki különleges hangulatú időszaknak nevezte az adventet, ami a várakozásról, a készülődésről szól, és éppen ez adja meg az ünnep legszebb pillanatait – fogalmazott.

Csányi József polgármester mindenkit emlékeztetett arra, hogy az év azon időszaka következik most, amikor az ember lelke kicsit lecsendesedik és az egész éves számvetését megteszi magában. Úgy gondolja, hogy ebben az évben a számos megpróbáltatás ellenére igyekeztek olyan fejlesztéseket hozni a városba, amelyek összegzése képpen ma elmondhatjuk, hogy igazi ajándék lett a félegyháziaknak. Hangsúlyozta, hogy az advent alatt a családoknak össze kell jönni, össze kell fogni, a szeretet erejét meg kell hatványozni és éreztetni kell mindenkivel, hogy ez az összetartozás időszaka.

Örömének adott hangot, hogy ha csökkentett módban is, de sikerült a karácsonyi fényeket városunkba csempészni, és egy szívet melengető karácsonyfát és adventi koszorút felállítani. Hozzátette: a béke és a szeretet, amelynek színeibe öltözött a karácsonyfa idén, az egyik legfontosabb az életünkben, hiszen béke nélkül nincs lehetőségünk arra, hogy nyugalomban, szeretteink körében tudjunk élni. Végezetül mindenkinek áldott, békében, szeretettel teli karácsonyi ünnepeket kívánt.

Hatvani Zsófia református lelkész ünnepi beszédében a fény jelentőségét méltatta, a fényét, amelyre egyre inkább szükségünk van. – Nehéz a sötétséget elviselni. Az öröm és fényesség egy jó állapot, de sokszor tapasztaljuk, hogy a lelkünkre rátelepedik a sötétség, ami megnyilvánulhat félelmekben, vagy a gyásznak a fájdalmában és megszomorodunk annyira, hogy meghidegül bennünk a szeretet. Ezen az adventen jön Krisztus bátorítása, aki azt mondja:
”Én vagyok a fényes hajnalcsillag.” Ez a csillag különleges. A legfényesebb, a legszebb. A sötétség legyőzője, hiszen megtöri azt. Képes az Úr a bennünk lévő sötétséget megtörni, hiszen azért jött – fogalmazott.

– Azt kívánom mindnyájunknak most, hogy ebben az adventben is és a karácsony ünnepére, valamint a mindennapjainkban is tudjunk az Úr Jézushoz megérkezni és ahogyan a csillagokra a tájékozódás tekintetében rábízhatjuk magunkat, úgy rá is, aki fényességet ad, aki örömmel tölti meg a lelkünket, aki elűzi a szorongató sötétséget, ami fájón gyötör, amiben élet van és amiben szabadulás és gyógyulás. Így áldjon meg ebben az adventben bennünket az Úr Jézus, aki a fényes hajnalcsillag – zárta ünnepi beszédét Hatvani Zsófia.

Végül Lizik-Varga Katalin karácsonyi, zenés műsora következett, majd az első adventi gyertyát a Hajdú család gyújtotta meg, Lilla és Renátó, valamint gyermekeik: Julcsi, Rozi és Zsombi.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!