Program 2022. december 8. 08:00

Kultúrsarok – Luca-napi mulatság

Kultúrsarok – Luca-napi mulatság
Játékos hagyományőrzéssel, bábszínházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat december 9-én, a Móra Ferenc Művelődési Központba, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Luca-napi mulatságot.

A tél beköszöntével egyre rövidülnek a nappalok, miközben a növekvő sötétség egyre rejtelmesebb ködbe burkolja mindennapi életünket. Ezzel az érzéssel nemcsak mi, hanem elődeink is találkoztak, akik babonásabb világnézetük miatt különböző hagyományokkal próbálták ellensúlyozni a sötét hónapok bizonytalanságát. Így alakultak ki a Luca-napi szokások is a maguk jövendőmondó és boszorkánykergető gyakorlataival. Ezeket a néphagyományokat szeretné játékos módon bemutatni és átadni a gyermekeknek a művelődési központ Luca-napi mulatsága, amely a kikapcsolódás mellett értékeink ápolására is nagy hangsúlyt fektet.

A rendezvény 15 órakor Luca-napi búzaültetéssel kezdődik, ami a hagyomány szerint a jövendőmondás egyik fajtája. A hiedelem szerint az elültetett búzát karácsony napjáig öntözgetni kell, a kihajtott búza magassága pedig megmutatja, hogy mennyire lesz jó a jövő évi termés és a szerencse. A nap folytatásaként izgalmas programnak ígérkezik a 16.30-kor kezdődő Luca-gombóc főzése is. A hagyományt követve főzés előtt minden lány felír egy fiúnevet egy cetlire, majd azt elrejti valamelyik gombócban. A későbbiekben mindegyikőjük számára jutni fog egy gombóc, benne pedig megtalálják jövendőbelijük nevét. A búzaültetéssel és a gombócfőzéssel egy időben kézműves foglalkozásokkal is várják a gyermekeket, ahol az ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat, dekorációkat készíthetnek el.

Az aktív délutánt követően 18 órakor Az aranyszőrű bárány című bábelőadás vicces története nyújt majd könnyed kikapcsolódást a családok számára. A napot – a hagyományokhoz híven – 18.45-kor a Padkaporos Táncegyüttes népi betlehemes játéka zárja, amely méltó befejezése lesz a Luca-napi mulatságnak.

További információ kérhető a 76/466-843-as telefonszámon vagy személyesen a művelődési központban.
              

Kövessen minket a Facebookon is!