Helyi hírek 2022. december 1. 16:00

Körkérdés – Hogyan ünnepli adventet?

Körkérdés – Hogyan ünnepli adventet?
Advent a várakozás, az elmélkedés, az adakozás és a megnyugvás ideje, amit a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól ünnepelünk. A latin eredetű szó jelentése eljövetel. Ez az időszak a keresztény kultúrában a megváltó eljövetelére való várakozás és a karácsonyra történő lelki felkészülés jegyében telik. Körkérdés rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a félegyháziakat, hogy mit jelent számukra ez a négy hét.

Bense Zoltán (60)
– A családom várakozással tölti az adventi időszakot, hiszen ezt is jelenti maga a szó. Olyan nevelést kaptam a szüleimtől, amiben nagyon fontos szerepe volt a vallás megélésének. A karácsony, Jézus születésének évfordulója, a legszebb ünnep számomra. Rendszeresen kilátogatok a városi gyertyagyújtásokra és a családom körében is minden vasárnap fellobbannak a várakozás gyertyái. Amikor a gyermekeim kicsik voltak, az anyósomék vigyáztak rájuk, amíg a feleségemmel díszbe öltöztettük a fát és a lakást. Számomra értékkel bírnak a tradicionális tárgyak, szokások, ételek… Ezért minden évben karácsonykor kerül az asztalra hal – legtöbbször halászlé formájában –, és nem maradhat el az otthon sütött bejgli, illetve a töltött káposzta sem. Ezeken a napokon kicsit több időt és figyelmet tudunk adni egymásnak, beleértve a tágabb családot is.




Rosta Ferenc (71)
– Manapság a legfontosabb dolog a békességre vágyódás, amit sokan mindenféle pótlékkal, mint vásárlással, ajándékokkal szeretnének helyettesíteni. Pedig az advent nem erről szól. Sokkal inkább a tisztaságról, a léleknek a megnyugvásáról. Véleményem szerint semmi mástól nem lehet megnyugodni, csak az Isten iránti szeretettől. Ehhez kapcsolódni az emberek számára lételem, mert olyan korban élünk, amit áthat a rossz, a gonosz légköre. Ezt ellensúlyozni csakis tiszta szándékkal és jó szívvel lehet. Amikor még együtt élt a családunk, minden vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyát. Most, amikor már a gyerekeimnek is saját családjuk van, ezt mindenki otthon, a szerettei körében teszi meg. A karácsonyra fókuszálunk, amikor mindenki együtt lehet és közösen tudunk ebédelni, vacsorázni.




Némedi-Varga Beatrix (47)
– Életem egyik legcsodálatosabb adventi időszakát élem meg Kiskunfélegyházán: egy helyi férfi jegyese lettem az elmúlt időszakban. Isten fő parancsa a szeretet. Szeretetet adni és kapni a világ legfantasztikusabb élménye. Hálás vagyok a sokszínű, élményekben gazdag közösségekért, akik megtiszteltek azzal, hogy a vezetőjük lehetek. Továbbra is tudásom legjavával szeretném szolgálni a helyi értékeket és közösségeket. Boldog, békés, szeretetben való készülődést kívánok minden kedves kiskunfélegyházinak!




Kollár László (55)
– Ez az időszak a karácsonyra készülés heteit jelenti számomra. Ilyenkor szoktunk disznót vágni. Karácsonykor mindig halászlevet készítünk, ez az én feladatom szokott lenni, de természetesen nem maradhat el a töltött káposzta és a zserbó sem.

V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!