Helyi hírek 2014. november 20. 07:30

Elégedett felnőttek, boldog gyerekek

Képgaléria
Elégedett felnőttek, boldog gyerekek
Miért jó a Waldorf iskolában tanítani? Erről kérdeztük a félegyházi Tiszta Forrás Waldorf Általános iskola tanítónőit.











Budainé Kovács Andrea (a harmadik osztály tanítója)

– Családommal Csongrádon élek, férjem vállalkozó, három gyermekünk van: Anna (21), Bálint (19), Barnabás (9). Csongrádon tanítottam egy általános iskolában, Barnus születése után pedig főállású anyaként otthon nevelgettem gyermekeinket. 7 év után már nagyon hiányzott a tanítás, hiányoztak a gyerekek, de addigi munkahelyemre nem akartam visszamenni, ezért keresgélni kezdtem.  Nem tudtam, mit keresek konkrétan, csak abban voltam biztos, hogy nem azokkal a módszerekkel szeretnék tanítani, amiket addig megismertem. Ekkor „talált rám” a Waldorf pedagógia.

Ha megkérdezik tőlem, miben más a Waldorf iskola, mint a többi általános iskola, azt szoktam mondani, hogy itt az osztálytanító ideális esetben 8 évig kíséri az osztályát, igen mély emberi és bizalmi kapcsolatot kiépítve ezzel maga és tanítványai között.

Bár a követelmény, a tananyag megegyezik a többi általános iskoláéval, nálunk más, gyerekekre szabott módszerekkel tanulnak a gyerekek olvasni. Szabad hibázni, mert abból mindnyájan tanulunk. Nem kell egymással versengeni, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, magunkhoz képest kell jobbnak és jobbnak lennünk.

És hogy számomra mi a Waldorf pedagógia? Egymás tisztelete, elfogadása, megismerése, nem pedig megítélése. Tanítói szabadság. Év végi bizonyítványversek. Kollégákkal, gyerekekkel, szülőkkel közösen megélt és átélt ünnepek. Egy közösség. Egy szóval: EMBERség.

Feketéné Csikós Szilvia (a második osztály osztálytanítója)

– Kiskunfélegyházán születtem, nevelkedtem és jelenleg is itt élek férjemmel és két gyermekemmel – Hunorral (9 éves) és Hangával (5 és fél éves). Szegeden végeztem el a főiskolát magyar–angol szakon, majd az egyetemet. Első diplomám megszerzése után már tanítottam általános iskolás és középiskolás tanulókat. Mindig is a tanítás volt a vágyam, azt csináltam (és csinálom) amit mindig is szertettem volna. Gyerekek közelében lenni, segíteni nekik az útjuk keresésében, rámutatni nekik a világ dolgaira.

Hunor születése egy nagyon tudatos úton indított el a gyermeknevelésben. Odafigyelés, sok együtt töltött minőségi idő, természethez való odafordulás, egészséges étkezés, egészséges élet… ezek mind előtte is megvoltak, de most sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak, érezve a felelősséget a saját gyermekem életének alakulásáért.

És ez a tudatosság, odafigyelés, vigyázás, miért kellene, hogy csak három évig tartson, míg a gyermekünk velünk otthon van? Keresgélés, alternatív utak, óvodák, iskolák… waldorf óvoda és iskola. Jött néhány szülőtárs, barátok, ismerősök, rokonok, pedagógusok, anyukák, apukák... s megszületett a Waldorf Óvoda Félegyházán, mert hittük, mert megálmodtuk. Sokan kételkedtek, nevettek, de mi dolgoztunk és azt az utat jártuk, amit máig is hiszünk, hogy a legjobb. Egyre többen lettünk, és a Félegyházi Waldorf Iskola is megnyithatta kapuit. Idén már első, második és harmadik osztályokban tanulhatnak a gyerekek, de már alakul a következő első osztály és várjuk a leendő elsős kollégánkat. Néhány év alatt kiépül a nyolc évfolyamos általános iskola, s talán a középiskola is.

Nekem a Waldorf óvoda és iskola egy igazán gyermekközpontú nevelés, gyerekekre szabott tanítási módszerekkel. Egy közösség, ahol jó tanítónak lenni, jó szülőnek lenni, jó gyereknek lenni. Nincsen benne semmi hókusz-pókusz, mégis egy olyan tudatosan felépített oktatási rendszer, ami világszerte bizonyítottan nagyon jól működik. Örülök, hogy én is zászlóvivője lehetek ennek.

Buda Borbála (az első osztály tanítója)

– 2001-ben szereztem diplomát a NYME Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán. Több év tanítás áll mögöttem, szemléletem középpontjában mindig is a személyiség- és közösségfejlesztés állt.

2007-ben született meg Boldizsár fiam, 2010-ben Ábris. A kötődő nevelés és az alternatív szülési, szoptatási és oktatási rendszerek a szívem szerint valók.  

Elvégeztem a Waldorf pedagógiai továbbképzést Budapesten,  gyermekeim ezzel egyidőben kerültek a kecskeméti waldorf óvodába, illetve azóta már az iskolába is, ahol kivirultak. A két tapasztalat együttesen vezetett engem is a waldorf tanításhoz, rengeteg inspirációt és megerősítést adva.

Ettől az ősztől tanítok a kiskunfélegyházi Waldorf Iskolában, és a helyemen érzem magam.

Hogy mit jelent nekem a waldorf pedagógia? Egy mély ember- és gyermekismereten alapuló komplex rendszert, ami az életkori és egyéni sajátosságokat, például a gyermek temperamentumát figyelembe véve, játékos módszerekkel, mozgásos és művészeti tapasztalásokkal motivál és építi fel a tudást. Stresszmentesen, békés, támogató légkörben – aminek része a tanárok együttműködése, és egy nagyon odaszánt szülői kör is. Itt minden együtt van, ami nekem fontos: természet, művészet, játék, közösség, a saját belső út keresése, illetve ennek a támogatása a gyerekek esetében is, gondolkodásra, kreativitásra ösztönzés. Tudom, még hosszú út áll előttem, de úgy érzem, a megfelelő helyen vagyok.

(A fotók sorrendben: Budainé Kovács Andrea, Feketéné Csikós Szilvia, Buda Borbála

 

Kövessen minket a Facebookon is!