Helyi hírek 2022. december 1. 15:00

Tisztelgés a nagy előd emléke előtt

Képgaléria
Tisztelgés a nagy előd emléke előtt
Rockenbauer Pálra emlékeztek a Kiskun Természetbarát SE tagjai. A neves természetjáró, világutazó, és televíziós szerkesztő 35 éve hunyt el – ezen évforduló alkalmából elevenítették fel emlékét.

A megemlékezés november 25-én este a Platán Utcai Általános Iskola pihenőparkjában felállított emlékműnél kezdődött. Fekete Márta, a Kiskun Természetbarát SE túraszakosztályának elnöke nyitotta meg az eseményt ünnepi szavaival, köszöntötte a megjelent túratársak mellett az intézmény volt és jelenlegi igaztóját, helyettesét és az érdeklődő diákokat. Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató beszédében az intézmény pihenőparkjában elhelyezett emléktábla történetét ismertette. A rendezvény zárásaként a természetjárók képviselői koszorút helyeztek el az emléktáblánál, majd fellobbantak a gyertyalángok, amelyeket a résztvevők gyújtottak. Az eseményen felcsendült Rockenbauer Pál egyik kedvenc dala: a Megkötöm lovamat… című népdal a megjelentek előadásában.

Másnap, november 26-án, szombaton egy busznyi természetjáró kelt útra, hogy Rockenbauer zengővárkonyi nyughelyét felkeresse, és lerója kegyeletét. A Baranya megyei település szelídgesztenyésének mélyén egy vörös márvány kőtömb alatt nyugosznak a televíziós szerkesztő hamvai. A megemlékezésre az ország számos pontjáról érkeztek turisták, akik felváltva méltatták Rockenbauer érdemeit. Olyan legendás személyiségek is megjelentek a mecseki emlékhelyen, mint Szabados Tamás, egykori operatőr; dr. Juhász Árpád geológus; Sáfrány József világosító, aki először járta végig a túra útvonalát Palival, Faludi Sándor hangmérnök, Petres Pál a csapat tagja, vagy a félegyházi születésű Gyenes Károly, televíziós szerkesztő. Ők mindahányan személyesen is ismerték, és barátjuknak tudhatták Rockenbauer Pált, aki a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője volt. A kedélyes beszélgetések, visszaemlékezések és felidézett történetek emberközelibbé varázsolták az egykori tévés alakját. A félegyházi csoport nevében Kovács Ferenc osztotta meg személyes emlékeit, hiszen Rockenbauer Pál számos alkalommal vezetett túrát egyesületüknél, valamint vendégül is látta saját otthonában.

A zengővárkonyi emlékhelyen is felhangzott a nagy előd kedvenc dala; majd zsíros kenyérrel enyhítették éhségüket és vörösborral ontották szomjukat a megfáradt turisták – mindezt a Kiskun Természetbarát SE tagjai nyújtották a megjelenteknek számára.
                

Kövessen minket a Facebookon is!