Helyi hírek 2022. december 2. 10:00

Megduplázta létszámát felnőttképzésén tavaly óta a Mezgé

Képgaléria
Megduplázta létszámát felnőttképzésén tavaly óta a Mezgé
8-10 év kihagyás után másfél éve indították újra a felnőttképzést a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban – tudtuk meg Kis Miklós felnőttképzésért felelős megbízottól.

Hozzátette: korábban is volt már hasonló az intézményben, aranykalászos, ezüstkalászos képzések, vagy csontozó képzés formájában, de ezek speciálisak voltak, nem mindenki igényét szolgálták ki. Az új szakképzési törvény alapján lehetőség nyílt arra, hogy 2 főszakma illetve 1 szakképesítés birtokosa lehessen valaki, így ez díjmentesen megszerezhető. A képzések államilag finanszírozottak, 16 éves kortól bárki jelentkezhet, aki tanulni szeretne vagy frissítené az elméjét. Nagyon gyorsan látványos eredmények születtek a létszámot illetően, hiszen tavaly 170 fővel kezdtek, amely létszám az idei tanévben több mint a duplájára, 344 főre emelkedett.

Kis Miklós elmondta: az iskola sikerét többek között az adja, hogy a gyakorlatokat is az intézmény szervezi, mert módja és lehetősége van rá a tanvágón, a tangazdaságban és a speciális termeikben. Így kap mindenki kézzelfogható tudást, aki a Mezgét választja.

Dénes Zoltán tanvágóvezető maga is oktatója a felnőttképzéseknek, lapunknak elmondta, hogy e szakok sikerességének talán az lehet a titka, hogy sokan otthoni körülmények között szeretnének kicsit hozzátenni a keresethez, így például házisajt-gyártással, vagy a húsfeldolgozással próbálják kiegészíteni a családi bevételt. Ezek mellett vannak olyan tanulók is, akik csak a hentes szakmával szeretnének foglalkozni. Ha birtokol valaki egy kis feldolgozó műhelyt, amit hatósági főállatorvos engedélyezett, akkor a tanvágón történt bérvágást követően van arra lehetősége, hogy a feldolgozást a műhelyében végezze el és 40 kilométeres körzetben értékesítheti azt a képesítéssel, amit az iskolában megszerzett. A sertésvágást a gazdának az iskola elvégzi, a disznót félbehasítják, hatósági állatorvos megvizsgálja, másnap elmegy érte a gazda, elviszi haza és feldolgozza – ez a folyamata. Ugyanilyen módon például a kézműves élelmiszerkészítő szak elvégzése után házi sajtot, száraztésztát, kenyérfélét is előállíthat.

Dénes Zoltán kitért arra is, hogy a tanulás, a gyakorlati képzés során minden tudásukat átadják a folyamat során, együtt vágják össze a húsokat, fűszereket mérnek, kötést próbálnak, abálnak és töltenek a tanvágón, elkészítik a disznósajtot. Mindig azt kéri a tanulóktól, hogy olyan termék készüljön a kezük által, amit maguk is szívesen fogyasztanak és a családjuknak is jó szívvel adnak.  

A szakmai oktatók elmondták, hogy ezek a szakmák, amelyeket felnőttképzés keretében oktatnak, egykor nagyanyáinktól átvett tudás volt, amiben még más korosztályok felnőttek. Ez mára már nem egyértelmű, így szükség van oktatni. Motiváltak a tanulók, akarják és meg szeretnék tanulni a folyamatokat, népszerűségét az is bizonyítja, hogy van, aki 300 kilométerről érkezik az órákra.

Az iskolában minden képzési gyakorlat és a vizsgák is saját szervezésében valósulnak meg. Az idei tanévben a következő szakok közül választhattak:

Felnőttoktatás (összesen 131 fő): Mezőgazdasági technikus, élelmiszer-ellenőrző technikus, lovász, hentes.

Felnőttképzések (összesen 216 fő): Méhész, állatorvosi asszisztens, kézműves élelmiszerkészítő, kézműves sörgyártó.

Végezetül megtudtuk, hogy december 14-én, szerdán 14 órától nyílt napot szervez az iskola, felnőtteknek is. Érdeklődni személyesen, vagy emailben lehet: [email protected].

Z. A.
                              

Kövessen minket a Facebookon is!