Helyi hírek 2022. december 4. 12:00

Titkok a levéltárból – F. Tamás Ilonka síremléke

Titkok a levéltárból – F. Tamás Ilonka síremléke
A kiskunfélegyházi Alsótemetőben található F. Tamás Ilonka színművésznő síremléke. Ki volt ő? Az életrajzi és a színházakkal foglalkozó szaklexikonok egyetlen Tamás Ilonkáról tudnak, aki Szegeden született 1913. január 9-én, és fiatalon, Budapesten hunyt el 1943. március 18-án.

A Zeneművészeti Főiskolán végzett Molnár Imre osztályában, 1937/1938-ban előbb az Operaház ösztöndíjasa volt, majd 1938-ban szerződtették az Operaházhoz. A lírai szoprán vizsgaelőadását a sajtó is dicsérte, Gounod Faustjában Margit szerepét énekelte. „Már belépésével zavartalan hangulatot kelt. Alaphangja a szerep lelki egyszerűsége, üde közvetlensége: ezt adja meg, s ezt viszi végig. A rokkánál dalol, az ékszerekben gyönyörködik: maga a megtestesült báj” – írták róla. Nem sokkal később debütált A kékszakállú herceg várában. 1938-ban a Magyar Operabarátok Egyesületének ösztöndíját kapta meg. Nagy sikere volt, amikor 1939-ben felújították a Faustot: „Ezzel a szerepléssel a fiatal művésznő primadonna-sorba érkezett. Egészen önmagát adja, amikor tavasziasan üde szopránjának finom árnyalataival a leánylélek szemérmes líráját szólaltatja meg őszintén, meghatóan. Hangjának természetes, csengő erejéből a drámai kitörésekre is bőven telik.” Főszerepet énekelt Mozart Varázsfuvolájában, Mozart Don Giovannijában. Az Operaház adattárában (digitar.opera.hu) bővebb adatokat találhatnak róla az operarajongók és az életrajzi kutatók.

Hámory Imre (1909–1967) operaénekessel 1936-ban kötöttek házasságot Budapesten, a IX. kerületben, egyházi esküvőjük július 6-án a budavári koronázótemplomban volt. Hámoryval közös, budapesti, Orbánhegyi úti lakásuk hallját parasztszobának rendezték be, a falakat a korábban a margitszigeti csárdát is díszítő Tamás Sándorné Rigó Borbála kalocsai pingálóasszony és maga a művésznő festették ki. A kalocsai mintával díszített szobát képes riporttal mutatta be a Színházi Magazin 1939. évi 34. száma.

Válásuk után Udvardy Tibor (1914–1981) menyasszonya volt. Utoljára 1941-ben lépett fel, súlyos veseelégtelenségben szenvedett. Néhány szerepkép, hangfelvétel és a játszott darabok adattára maradt róla az utókorra. Az Operaházban ravatalozták fel, és a Budapest főváros által adományozott sírhelyre temették el a Kerepesi úti nemzeti sírkertben.

A félegyházi Alsótemetőben tehát nem ez a Tamás Ilonka nyugszik. Ezt a síremlék felirata is csak megerősíti: F. Tamás Ilonka 1914 márciusában született Kiskunfélegyházán, és 1942 májusában hunyt el 28 éves korában. A két művésznő neve hasonlít egymásra, majdnem egyidősek voltak. A félegyházi Tamás Ilonkáról azonban mindeddig nem sikerült adatot találni a Félegyházi Hírlapban és a Félegyházi Közlönyben megjelent születési és halálozási anyakönyvi híreken kívül. Nem szerepel a Színművészeti Főiskola végzett növendékeinek adattárában sem, színházi szerepeiről egyelőre nincs forrás. Akinek adata lenne róla, keresse fel e sorok szerzőjét.

Brunner Attila

                 

Kövessen minket a Facebookon is!